Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Město Chong Qing prostřednictvím komplexní úpravy prostředí řeky a posílení ekologické ochrany a výstavby a dalších opatření zajistí bezpečnost vodního prostředí přehrady tří soutěsek, to vyplývá z městského úřadu Chong Qing pro ochranu životního prostředí.
Podle zprávy, v posledních letech město Chong Qing všestranně posílilo ochranu vodního prostředí přehrady Tři soutěsky, celé město vybudovalo 60 čistíren odpadních vod, 42 podniků na úpravu odpadu. Dále upravilo několik řek, vyměnilo 1 milion hektarů orné půdy na les, celkem upravilo více než 2600 čtverečních kilometrů půdy po erozi, lesní pokryt celého města dosáhl 33%.

Ani ochranný protihlukový val, který nechal štáb festivalu Rock for People navézt do areálu Festivalparku na letišti, nezabránil stížnostem na hlasitost hudební produkce. „Jedna ze stížností byla až z Holohlav. Řešili jsme to s hygieniky, kteří prováděli kontrolní měření. Pokud hudba překročila limity, budou jednat podle svých kompetencí,“ řekl zástupce ředitele městské policie Pavel Bokůvka. Méně práce měla státní policie, která řešila jen řadu drobných krádeží. Ani záchranná služba nemusela podle pořadatele kromě úpalů a vymknutých kotníků řešit vážné problémy.

Státní fond životního prostředí zahájil pilotní provoz sítě sedmi regionálních poradenských a informačních míst, která jsou zaměřena na zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní, tedy 1. prioritní osu OP Životní prostředí. Posláním sítě je poskytovat potenciálním žadatelům zejména z řad malých obcí tzv. prvotní asistenční služby související s přípravou projektů z daných oblastí. Tento bezplatný servis ale nezahrnuje zpracování dokumentace potřebné pro předložení projektu.

Mezinárodní výrobce izolací na bázi skleněného vlákna, společnost Knauf Insulation (KI), s.r.o., získala atest certifikační společnosti TÜV NORD Czech, s.r.o., podle mezinárodních norem ISO systému řízení jakosti (EN ISO 9001:2000), systému řízení bezpečnosti (OHSAS 18001:1999) a ochrany životního prostředí (EN ISO 14001:2004). Cílem auditu bylo mimo jiné zhodnotit celý systém environmentálního managementu v závodě a ověřit, zdali je nastavený tak, aby garantoval udržení vysokých ekologických standardů provozu.

Pro nákladní auta by se mohlo v budoucnu v zemích EU zvýšit mýtné. Státy by mohly mýtné zvýšit za hluk a zácpy, které vozy způsobují, i za to, že znečišťují prostředí a mohou mít negativní dopady na zdraví lidí. Vyplývá to ze včerejšího návrhu Evropské komise. Návrh se týká nákladních vozů nad 3,5 tuny, nikoli osobních aut. Jeho případný vstup v platnost musí schválit europoslanci i členské země. V Česku nyní mýtné platí kamiony nad 12 tun. Ministerstvo dopravy ale počítá, že by se od ledna 2009 vztahovalo i na auta od 3,5 tuny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů