Pátek, 19. dubna 2024

Ministři Bursík a Carlgren se dohodli na co nejužší spolupráci

Ministři Bursík a Carlgren se dohodli na co nejužší spolupráci

Na maximální spolupráci v následujících osmnácti měsících se spolu dnes v Praze domluvili ministři životního prostředí České republiky a Švédského království Martin Bursík a Andreas Carlgren. „Jednoznačné je, že základní téma té spolupráce je ochrana klimatu. My i Švédsko podporujeme aktivně cíl Francouzů dokončit ještě letos jednání o klimaticko-energetickém balíčku a dotáhnout je až ke shodě s Evropským parlamentem v prvním čtení,“ říká český ministr životního prostředí Martin Bursík. „Počítáme ale reálně i s možností, že finále vyjednávání přejdou i do českého předsednictví a já jsem připraven být Martinu Bursíkovi k dispozici,“ doplnil jej jeho švédský kolega Andreas Carlgren.

Kromě energeticko-klimatického balíčku čekají všechna tři předsednictví (současné francouzské a následné české a švédské) především klíčová diplomatická jednání o nové globální klimatické dohodě, která nahradí po roce 2012 Kjótský protokol. „Je nepochybné, že se Evropa musí dohodnout na klimaticko-energetickém balíčku nejpozději v průběhu českého předsednictví. To je věcí důvěryhodnosti EU v celosvětových jednáních,“ říká Martin Bursík.

Oba ministři se proto dohodli na velmi úzké koordinaci svých aktivit. „Vyměníme si plány svých zahraničních cest a budeme je vzájemně koordinovat. Stejně jsem se dohodl i s dánskou ministryní pro energetiku a klima Connie Hedegaardovou, která bude hostitelkou a moderátorkou klimatického summitu v Kodani,“ říká Martin Bursík. Právě v Kodani v prosinci 2009 má dojít ke shodě na nové celosvětové dohodě o ochraně klimatu, která nahradí Kjótský protokol. „Domluvili jsme se i na tom, že ty nejdůležitější návštěvy – z pohledu dosažení úspěchu v jednáních o klimatu – dokonce uskutečníme společně. Například jednání s novou administrativou USA či cestu do Ruska, apod. Chceme tak dát najevo silnou spolupráci Evropské unie, zároveň tak budeme reprezentovat jak ‘starou‘ evropskou Patnáctku tak nové členské země, které prošly ekonomickou transformací,“ dodal místopředseda české vlády Martin Bursík.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů