Pátek, 29. března 2024

Rustikál versus hi-tech

Rustikál versus hi-tech
Biostyl, bioživot, biopotraviny, biomóda, všechno je heslem naší (ekologické) doby.
Málokdo z nás však umí dohlédnout dál než k nejbližším nádobám na tříděný odpad a biopotraviny si stále pleteme s dříve populární makrobiotikou, což je mimochodem hluboký omyl. A už téměř nikdo z obyvatel velkoměsta si nedovede představit, jak vlastně taková biopotravina vzniká.
Abychom mohli pít mléko v této kvalitě, musí být krávy krmeny senem z louky, jež byla hnojena pouze jejich vlastními kravinci, a těch ještě nesmí být na metr čtvereční přespříliš, aby v půdě nestoupal obsah dusíku. Aby bylo mléko dobré, je potřeba se zvířetem i laskavě zacházet, prakticky jako s lidskou bytostí. Takhle se dřív hospodařilo a ke zvířatům chovalo běžně. Když mojí babičce odváděli krávu Stračenu do Sjednoceného zemědělského družstva, byly Stračena i babička k neutěšení, a život kravky už pak za nic nestál. Myslím, že ani babička si pak už nikdy hovězí "z krámu" nekoupila.
Nedílnou součástí životního koloběhu byly i zabijačky; ač byli pašíci málem součástí domácnosti, jednoho dne se jejich osud naplnil a zručnost řezníka byla zárukou, že zvíře nebude zbytečně trpět. Dnes se zvířata stále masově porážejí velmi nehumánními způsoby, nechceme o nich ale nic vědět. V tomto světle pak vypadají například zákazy domácích zabijaček (ty platí například ve Španělsku) zcela postavené na hlavu.
Produkce biopotravin i ony samy jsou svým způsobem přitakáním jednoduchému - v pravém slova smyslu rustikálnímu - a také mnohem pracnějšímu způsobu života. Na biofarmách stále převládá ruční práce a péče o zvířectvo je namáhavá a těžká. Není to život vydezinfikovaný, vypráškovaný a uvařený z granulí a určitě není ani pro každého. Většina z nás si však na granulovaný život zvykla - je pohodlný a stačí nám, že chutná "přibližně jako" ten původní.
Vážený francouzský herec, nadšený vinař, skvělý restauratér a kuchař Gérard Depardieu vypráví historku o tom, že jej na jeho statku navštívila americká herečka Jamie Lee Curtisová s dvanáctiletou dcerkou. Děvče, které poprvé vidělo na stromě rostoucí třešně, nemohlo uvěřit, že tomu tak doopravdy je. Že se třešně prostě nevyrábějí v nějaké továrně.
I na našich biofarmách mají bohaté zkušenosti s dětmi, které znají domácí zvířata pouze z reklam. Ostatně, kolik z nás dospělých se může chlubit třeba tím, že pilo mléko přímo od krávy, nepasterizované, neodstředěné, neupravené? Z mléka od Stračeny dělala babička třeba tvaroh, když jej před tím nechala zkysnout (i takové vychlazené kyselé mléko byla opravdová lahůdka). Udělat domácí tvaroh se vám dnes z pasterizovaného mléka těžko podaří.
Dnešní doba je z plastu, ne ze dřeva. Mléko nekysne přirozeně, ale přidáním "kultur". Pašík Ferda je pro nás postavičkou z kresleného seriálu a jeho maso - nejspíš také strojově vyrobené - jen úhledným kouskem na umělohmotném tácku. Úsloví "dobře se najíst" si překládáme třeba jako "koupit si bagetu u pumpy". Dokonce se stává, že nás přirozená chuť jídel málem odradí či je na nás moc silná. V poslední době třeba v obchodech nenajdete česnek, který by měl alespoň trochu grády, zřejmě se globálně pěstuje pouze nějaký bezzápašný, vydezinfikovaný druh. Komerční odrůdy jablek bychom spočítali na prstech jedné ruky a jejich chuť se od sebe liší pouze nepatrně.
Ano, svět je hladový a na snadnou dostupnost potravin jako takových bychom si rozhodně stěžovat neměli. Málokomu z nás se také chce přesměrovat život kamsi do zapadlého kraje, kydat hnůj, svážet seno či dojit krávy. A je naivní si myslet, že ekofarmaření by mohlo fungovat ve velkém či uchránit planetu od hladu.
Tenhle truchlý sloupek chce jen upozornit na to, že bio není jen módní vlna, ale spousta dřiny, která má svůj smysl. A želí jen toho, jak lehce jde o věci přijít, když se jim odcizíme.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů