Středa, 24. dubna 2024

Britské deti nepoznajú prírodu, žijú vo virtuálnom svete

Britské deti nepoznajú prírodu, žijú vo virtuálnom svete
Deti majú malé znalosti o prírode, veľmi dobre však poznajú postavy z filmov Hviezdne vojny. Vyplýva to z júnového prieskumu, ktorý organizovala spoločnosť National Trust.

Iba polovica opýtaných detí vedela ako vyzerá dubový list, zato deväť z desiatich vedeli identifikovať majstra rytierov Jedi Yodu. Iba 29 percent detí vedelo ako vyzerá straka, pričom polovica vôbec nepoznala rozdiel medzi včelou a osou. Do prieskumu sa zapojilo 1651 detí vo veku 10 až 12 rokov.

"Je to smutný moderný jav. Najmä mladá generácia je odtrhnutá od reálneho sveta," uviedol prírodovedec Nick Baker. Spoločnosť National Trust spustila kampaň, ktorou vyzýva rodiny, aby trávili viac voľného času v prírode. "Žijeme v dobe, kde šplhanie po stromoch a kúpanie v jazere ťahá za kratší koniec v boji proti Nintendu a PlayStation. Virtuálny svet víťazí. Keď deti viac poznajú ako vyzerá fiktívny votrelec z vesmíru než dub, treba s tým niečo robiť," povedal Baker.

National Trust začala v rámci kampane jazdiť po britských mestách červeným dvojposchodovým autobusom, ktorý má na poschodí zriadenú záhradu. Kampaň sa začala v utorok v Londýne, "autobus do vesmíru" dnes navštívi Birmingham, v stredu Manchester a York. Posledným mestom bude 12. júla Bristol.

Autor: SITA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů