Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministerstvo životního prostředí nepočítá při přípravě nové klimatické politiky země s rozvojem jaderné energetiky, upozornil včera Martin Bursík. Dokument by měl být podle ministra a předsedy zelených hotov letos v září, tedy ve stejné době, kdy zveřejní výsledky svých analýz energetické koncepce Česka komise vedená předsedou Akademie věd Václavem Pačesem. Komise už před týdnem zveřejnila předběžný závěr, podle něhož se Česko bez rozvoje jaderné energetiky v budoucnu neobejde, a to také kvůli závazkům na snižování skleníkových plynů.

ArcelorMittal Ostrava zřídil funkci ředitele pro životní prostředí. Do nově vytvořené pozice nastoupí Petr Baranek (47). Nový ředitel pro životní prostředí bude mít dohled nad plněním emisních limitů až po hledání nových obchodních příležitostí, které by se mohly v souvislosti s životním prostředím objevit. Společnost ArcelorMittal Ostrava založila pozici manažera pro životní prostředí v rámci snahy omezit na nejmenší možnou míru dopady činnosti firmy na životní prostředí. Baranek vystudoval mechanické inženýrství na pražském Vysokém učení technickém. První dva roky po studiích pracoval ve společnosti Projekta Ostrava, ale již od roku 1987 pracuje ve společnosti ArcelorMittal Ostrava v oddělení životního prostředí, které posledních 13 let vedl.

V pondělí 7. července byl ve Výzkumném ústavu rybářském a hydrobiologickém Vodňany zahájen 1. ročník letní rybářské školy pro talentované středoškolské studenty. Deset studentů z Prachatic, Prahy, Strážnice, Příbrami, Havlíčkova Brodu, Karviné, Podbořan a Vodňan absolvuje v průběhu dvou týdnů řadu teoretických přednášek týkajících se například chovu ryb, hydrobiologie, hydrochemie, astakologie, biochemie a genetiky. Přednášky jsou doplňovány prací v laboratořích i terénu, do programu je zařazena i exkurze na rybochovný objekt v Mydlovarech.

Zastupitelstvo Města Vimperk vydalo vyhlášku k zabezpečení pořádku na veřejných prostranstvích a k omezení činností způsobujících hluk. Reaguje tak na zvyšující se počet provozoven, které ruší obyvatele sousedních domů.
Jedná se především o nonstop bary, herny, noční bary a restaurace s předzahrádkami. Vimperk vyhlášku, která platí od začátku týdne, vydal přesto, že jiná města s podobnými opatřeními narazila u příslušného krajského úřadu nebo na ministerstvu vnitra.
"Vycházíme zkrátka z toho, že zkušenosti z měst jsou různé. Jestli nám jí někdo shodí, pak budeme řešit další věci. Tato vyhláška řeší hlavně definici nočního klidu, který je stanoven mezi 22. hodinou večerní a 6. hodinou ranní. V tuto dobu produkce hudby, předzahrádek a dalších hlučných provozů musí být na takové úrovni, aby nerušila klidové období," argumentuje starosta Vimperku Pavel Dvořák.
Výjimky z nové protihlukové vyhlášky bude podle starosty Vimperku Pavla Dvořáka schvalovat rada města: "Když jsou nějaké mimořádné akce, tak může provozovatel požádat radu o výjimku z této obecné vyhlášky."


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů