Úterý, 23. dubna 2024

Arnika upozorní na festivalu Boskovice 2008 na škodlivost PVC

Arnika upozorní na festivalu Boskovice 2008 na škodlivost PVC

BOSKOVICE – Výstavou, soutěžním kvízem či peticí „Za náhradu PVC“ (1) doplní sdružení Arnika bohatý program šestnáctého ročníku festivalu pro židovskou čtvrť Boskovice 2008, který začíná ve čtvrtek 17. července. „Návštěvníci festivalu mohou svým podpisem pod peticí podpořit cíle kampaně Nehrajme si s PVC. Učinila tak již i řada představitelů české  hudební a herecké scény, například David Matásek, Zdeněk Bína (zpěvák skupiny 123 minut), Vojtěch Havel anebo členky skupiny Zuby nehty II Marka Míková a Hana Řepová,“ přiblížil koordinátor petiční akce Kamil Repeš, co společného mají hudební festival a petice Arniky.

„Polyvinylchlorid neboli PVC je pro životní prostředí a zdraví lidí nebezpečný plast, ze kterého se stále ještě vyrábějí například dětské hračky, pláštěnky, podlahy, ale i zdravotní pomůcky nebo potravinové obaly (2). Sdružení Arnika usiluje o jeho náhradu dostupnými a bezpečnějšími alternativami,“ představila kampaň Arniky „Nehrajme si s PVC“ její vedoucí Ing. Miroslava Jopková.

Stánek Arniky bude všem zájemcům otevřen od čtvrtku 17. 7. odpoledne do soboty 19. 7. do večera. Jeho návštěvníci si kromě informací o aktuálních projektech sdružení Arnika mohou také prohlédnout výstavu o odpadech nazvanou „Předcházej a recykluj“ (3). „Jedním z cílů výstavy je ukázat lidem, že se vyplatí znovu používat výrobky a obaly, protože tím šetří cenné suroviny. PVC ale patří ke značně problematickým materiálům a jeho recyklace je velmi obtížná. Proto nepatří do kontejnerů na plasty určené k recyklaci a naopak vytříděný plast znehodnocuje. PVC většinou končí ve spalovnách nebo na skládkách, kde se z něho uvolňují toxické látky,“ řekl k výstavě její autor Ing. Milan Havel.

Další novinkou informačního stánku Arniky je velká prázdninová soutěž (4). „Jedná se o čtyřkolový soutěžní kvíz, ve kterém si soutěžící ověří své znalosti z oblasti odpadů, toxických látek a PVC. Jednotlivá kola soutěže budou odstartována na různých letních festivalech. Zúčastnit se ale může každý, neboť odpovídat lze i po internetu,“ uvedla  organizátorka soutěže Lenka Petrlíková Mašková. Nejlepších pět soutěžících obdrží předplatné ekologického časopisu, zajímavou knihu a další věcné ceny.  V Boskovicích budou navíc úspěšní řešitelé kvízu odměněni chutnou cenou a všichni návštěvníci stánku Arniky si tam také budou moci pořídit suvenýr v podobě vlastní fotografie, co by miminka.

Podrobnější informace o festivalu Boskovice 2008 naleznete na webových stránkách http://www.unijazz.cz/cs/boskovice/8/.

Přílohy:

(1) Text petice Za náhradu PVC je volně ke stažení na:

arnika.org.

(2) Více informací o rizikovosti PVC najdete na stránkách kampaně „Nehrajme si s PVC“: pvc.arnika.org.

(3). Výstavu „Předcházej a recykluj“ si lze prohlédnout na: odpady.arnika.org

(4). Podrobnosti o prázdninové soutěži Arniky jsou zde: www.zivapraha.arnika.org.

Za finanční podporu soutěže děkujeme Hlavnímu městu Praha.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů