Pátek, 29. března 2024

Na investici do odpovědných fondů lze vydělat

Na investici do odpovědných fondů lze vydělat
Investice nejsou jen o chladné kalkulaci, ale také o zálibách a přesvědčení. K pestré nabídce fondů patří i ty, kterým se někdy říká etické nebo zelené. Jsou to takzvané SRI (socially responsible investing), tedy fondy společensky odpovědného investování.

Stojí na strategii trvale udržitelného rozvoje (sustainability). Investují výhradně do firem, které jsou ohleduplné, například společensky, eticky, ekologicky, a orientované do budoucna.

SRI fondy začínaly při výběru cenných papírů do portfolia s jednoduchými kritérii. Byly vyloučeny akcie zbrojního průmyslu, tabákových firem, alkoholu, hazardu. Nyní se používá několik set kritérií, ale lze je zhruba rozdělit do dvou typů.

V prvním případě jsou vybírány firmy, které budou podle prognóz profitovat ze změn, jež přinese další rozvoj průmyslu vody, obnovitelných energií, zdravotnictví a veřejné dopravy.

Ve druhém případě se do akciového portfolia berou takové společnosti, které dodržují hodnoty filozofie trvale udržitelného rozvoje.

Výkonnost SRI fondů je srovnatelná se standardními fondy. U některých SRI je dokonce dlouhodobě vyšší. Rozhodně tedy neplatí, že investování do nich je charita, na niž by investor doplácel.

Zajímavá je výkonnost SRI fondů na současném klesajícím trhu. Podle ratingové agentury Morningstar byly ztráty amerických SRI fondů během prvního čtvrtletí nižší než u jejich standardních akciových protějšků, a to v devíti ze 13 zkoumaných kategorií. Někteří analytici tvrdí, že důraz na trvale udržitelný rozvoj vytváří i hospodářsky odolnější a perspektivnější firmy.

A jak si SRI fond vybrat? Vyplatí se takový, který alespoň na pětileté periodě překonává standardní protějšky.

Takové SRI fondy existují a lze je nakoupit dokonce i u nás. Některé dosahují o více než tři procenta vyššího průměrného ročního výnosu na pětileté periodě. Mezi známé indexy informující o SRI fondech patří Dow Jones Sustainability Indices (DJSI).

SRI fondy můžete běžně získat z nabídky velkých správců investic. Na webových stránkách je představují velké české banky. Budete-li vybíraví a zámožnější, můžete je nakupovat prostřednictvím předních obchodníků s cennými papíry, kteří vám mohou udělat i speciální výběrovou nabídku.

Pro běžného drobného investora se SRI fondy hodí spíše jako doplněk centrálních pozic v portfoliu. Když je investice navíc motivována i osobním přesvědčením, bývá její váha v portfoliu vyšší.

Své dotazy ohledně investování zasílejte na penize@economia.cz

Odpovídá: Jan Barta,

ČSOB Investiční společnost
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů