Středa, 24. dubna 2024

V ČR se plánuje řada elektráren na zemní plyn

V ČR se plánuje řada elektráren na zemní plyn

V Česku se plánuje řada elektráren na plyn

Vysoké ceny elektřiny nahrávají projektům na stavbu plynových elektráren. V současné době je na stole sedm projektů v různém stupni rozpracovanosti o celkovém výkonu 1820 megawattů, což je téměř stejný výkon, jakým disponuje celá jaderná elektrárna Temelín.

,,Ceny elektřiny se vlivem nedostatku zdrojů zvyšují a plynové elektrárny budou stále atraktivnější," upozorňuje ředitel sekce elektroenergetiky ministerstva průmyslu a obchodu Ladislav Pazdera. Výhodou plynových elektráren je rychlá výstavba.

Ne zelené louce je může investor postavit do dvou let. Plynové zdroje tak podle Pazdery nejspíš nahradí výpadek, který by po roce 2015 mohl nastat po plánovaném uzavření tří uhelných zdrojů. 

 ČEZ chce postavit dvě paroplynové elektrárny o celkovém výkonu 1280 megawattů. První, o výkonu 880 megawattů, by měla stát v Počeradech, druhá, čtyřsetmegawattová, v Úžíně u Ústí nad Labem. Na tuto elektrárnu už má ČEZ vydané stavební povolení, proti se však zatím staví obyvatelé.

Finanční skupina J&T má v plánu postavit jednu nebo dvě plynové elektrárny po 200 megawattech. Zatím však nemá pozemky a ani představu, kdy by je mohla zprovoznit.  J&T chce do roku 2012 zvýšit kapacitu svých elektráren na tisíc megawattů a do rozšíření výkonu investovat 20 až 25 miliard korun.

Plány na výstavbu plynových elektráren má i společnost Moravia Energo, která patří majiteli Třineckých železáren Tomáši Chrenkovi. Ten chce stavět za dvě miliardy korun dvě zařízení na výrobu elektřiny na bázi plynu, celkem o výkonu 140 megawattů. Oba zdroje by měly být uvedeny do provozu během roku 2010.

ZDROJ: www.e15.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů