Pátek, 19. dubna 2024

Češi pomáhají s odstraněním dioxinů ve Vietnamu

Češi pomáhají s odstraněním dioxinů ve Vietnamu
Kontakty mezi ČR a Vietnamem se řídí mj. usnesením vlády z 31. března 2004, které definovalo Vietnam jako jednu z prioritních zemí pro dlouhodobou zahraniční rozvojovou spolupráci. V současné době probíhají ve Vietnamu v gesci MŽP dva projekty zahraniční rozvojové spolupráce, které řeší rehabilitaci území zasaženého dioxiny a problematiku odpadového hospodářství:

Rehabilitace provincie Thua Thien Hue zasažené dioxiny (2006 – 2009), realizuje Dekonta, a.s.
Projekt se realizuje v lokalitách, kde bylo během americko-vietnamské války v letech 1962-1971 americkou armádou rozprášeno velké množství herbicidu Agent Orange (AO) s vysokým obsahem toxických dioxinů. Projekt se skládá ze tří hlavních cílů: zhodnocení stavu znečištění, včetně identifikace ekologických a zdravotních rizik, vyplývajících z dioxinové kontaminace, snížení ekologických a zdravotních rizik formou preventivních opatření a zajištění přístupu k nezávadné pitné vodě. Součástí projektu je i předání zkušeností v oblasti průzkumu ekologických zátěží a jejich vyhodnocování.

Regionální koncepty odpadového hospodářství ve středním Vietnamu (2006 –2008), realizuje ETC Consulting, s.r.o.
Záměrem projektu je přispět k eliminaci následků rostoucí produkce odpadů na zdraví občanů a životní prostředí vytvořením efektivního a ekonomicky dostupného nakládání s odpady, prostřednictvím regionálního plánování v odpadovém hospodářství. Hlavními cíli projektu jsou: detailní odborná rešerše všech dostupných zdrojů doplněná o místní šetření, uvedení základních principů nakládání s odpady do praxe a také vymáhání tohoto práva, vypracování komplexní metodiky pro plánování v odpadovém hospodářství - pro vesnické oblasti (komunální odpady), města (komunální odpady), nemocnice a zdravotnická zařízení a další odpadové komodity, osvětová práce a definování konkrétních projektů.

ZDROJ: MŽP ČR
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů