Čtvrtek, 28. března 2024

Třídění odpadů v Brně - jak dál?

Úvaha náměstka primátora M.Andrera v otázce třídění odpadů a systému poplatků.
Třídění odpadů v Brně - jak dál?
Jedním z řady důvodů proč více motivovat ke třídění je fakt, že třídit se Brnu vyplatí. Fámy o tom, že tříděný odpad končí ve spalovně jsou naprosto nesmyslné. Posuďte sami. Na každé tuně vytříděného odpadu město vydělá v průměru 800 Kč tím, že vytříděnou surovinu prodá. Na druhé straně za svoz a spálení každé tuny netříděného odpadu zaplatí město téměř 4000 Kč. Je tedy zřejmé, že pálit vytříděný odpad by bylo asi tak stejně chytré, jako topit ve spalovně papírovými bankovkami. Proto město za poslední rok a půl neváhá investovat do zvyšování množství kontejnerů na tříděný odpad v ulicích. Počet nádob na PET lahve se zvýšil ze 130 na 420, u papíru jsme zajistili nárůst z 330 na 490. A budeme pokračovat dál. Naším cílem je snížit docházkovou vzdálenost k nejbližšímu stanovišti na tříděný odpad pod 150 m.

Současný systém paušální platby za osobu však ke třídění nemotivuje. Ať se člověk snaží jakkoliv, zaplatí vždy 500 Kč ročně. Přitom všichni zde trvale žijící Brňané dotují popelnice těm, kteří tu žijí, pracují a produkují odpad, ale za služby poskytované městem neplatí, protože mají trvalé bydliště mimo Brno.

To bych rád změnil, a proto zastupitelům navrhuji, abychom přešli na systém, který úspěšně využívá Vídeň, Praha i řada západoevropských měst. Poplatek za popelnici by měl být součástí nájmu, stejně tak jako poplatek za elektřinu či úklid ve společných prostorách bytových domů. Výše poplatku bude ceníkem stanovena podle velikosti popelnice příslušející každé nemovitosti a četnosti jejího svozu. Kdo bude třídit, ušetří, protože mu bude stačit menší popelnice na nevytříděný směsný dopad. U domů, kde je zpoplatněných černých popelnic více, bude časem možné dobře třídícím nájemníkům vyměnit některé z nich za modré na papír či žluté na PET lahve, které budou bezplatně.

Změn, které jsou v souladu s moderními trendy v Evropě, není třeba se bát. Vždyť o čisté prostředí pro život jde přece nám všem.

Martin Ander
Náměstek primátora

ZDROJ: Strana zelených

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů