Pátek, 29. března 2024

NOVÝ PROJEKT PRO EKOLOGICKY ŠETRNĚJŠÍ KANCELÁŘE A ÚŘADY

NOVÝ PROJEKT PRO EKOLOGICKY ŠETRNĚJŠÍ KANCELÁŘE A ÚŘADY

V červenci zahájily Síť ekologických poraden a ekologický institut Veronica realizaci projektu Poradenství pro udržitelnou spotřebu, jehož cílem je zlepšit služby environmentálních poraden v oblasti udržitelné spotřeby veřejné správy. Řešení projektu zahrnuje například přípravu metodiky pro zavádění udržitelné spotřeby do veřejných institucí, proškolení poradců v užívaní této metodiky či desítku pilotních projektů v konkrétních institucích v rámci celé ČR.

„Současné trendy stimulují veřejné instituce k udržitelné spotřebě a nákupu vhodných výrobků a služeb, což se začíná projevovat vyšším zájmem o toto téma. Rádi bychom této příležitosti využili pro podporu spolupráce organizací neziskového sektoru (ekoporaden v roli poskytovatele služeb) a veřejných institucí“, dodává Kamila Kanichová, ředitelka Sítě ekologických poraden.

Ekologický provoz kanceláře nemusí nutně znamenat vyšší náklady ani námahu. U veřejných institucí ho lze dosáhnout s pomocí opatření při nákupu zboží a při běžném provozu. Provozní opatření (např. úpravy režimů vytápění, osvětlení, separace odpadů apod.) jsou často úzce spojena se změnou chování zaměstnanců. Nákupní opatření spočívají v upřednostňování výrobků a služeb, které jsou vhodnější z hlediska vlivu na životní prostředí.

Projekt potrvá do konce roku 2009 a průběžné informace o jeho aktivitách a výstupech budou zveřejňovány na webové stránce www.zeleneuradovani.cz.

Kamila Kanichová, 24.7.2008

Kontakty na realizátory:

Síť ekologických poraden, Kancelář Ostrava, Na Hradbách 3, 702 00  Ostrava

Tel: 596 111 281, 603 449 385, e-mail: ostrava.step@ecn.cz, step@ecn.cz

ZO ČSOP Veronica

Panská 9, 602 00  Brno

Tel: 542 422 757, e-mail: yvonna.gailly@veronica.cz

 

 

 

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů