Sobota, 20. dubna 2024

Podpora pro ekologickou výrobu a nakupování

Soubor nových opatření má povzbudit výrobce k výrobě zboží šetrného k životnímu prostředí a zajistit, aby si zákazníci v obchodech takového zboží všimli.
Podpora pro ekologickou výrobu a nakupování
Tato opatření – některá povinná, některá nepovinná – jsou součástí nového plánu Komise ohledně ekologického a energetického značení výrobků.Všechna tato nová opatření by společně mohla vést ke snížení spotřeby energie k vytápění, osvětlení a údržbě budov až o 30 %.

Současné trendy ve spotřebě a výrobě mají značný dopad na životní prostředí, včetně skleníkových plynů, znečištění a ubývání nerostných surovin. Existuje však několik jednoduchých způsobů, jak omezit poškozování životního prostředí bez dopadu na naši životní úroveň.

V EU již existují pravidla pro označování energetické účinnosti výrobků. Obchody s elektrospotřebiči musí například na pračkách či sporácích uvádět informace o jejich energetické účinnosti a vlivu na životní prostředí. Komise nyní navrhuje rozšířit tuto praxi na daleko širší řadu výrobků, např. na okna.Lepší tepelná izolace oken může snížit účet za teplo až o 11 % a emise skleníkových plynů o více než pětinu.

Označování výrobků speciálními etiketami je jen jednou částí udržitelné průmyslové politiky EU, která má za úkol povzbuzovat výrobce, aby vyráběli výrobky šetrnější k životnímu prostředí a používali ekologičtější výrobní metody. Tím by si měla Evropa udržet svou konkurenční výhodu v této oblasti před rozvíjejícími se ekonomikami, jako jsou Čína a Indie.

Svou roli při zajišťování udržitelné spotřeby a výroby mají také veřejné orgány.Státní, regionální a místní orgány vynakládají značnou část HDP své země na výstavbu, dopravu, úklid a ostatní služby. Nový plán Komise stanovuje cíle, jak přimět tyto orgány k přesměrování svých investic na výrobky šetrné k životnímu prostředí.

http://www.spotrebitele.info

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů