Středa, 17. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Trast pro ekonomiku a spolecnost zpracoval a vydal analyzu modelovych projektu udrzitelneho rozvoje v Hostetine.
Studie se zabyva ekonomickymi, socialnimi i environmentalnimi aspekty a nabizi odpovedi na otazky typu: Co projekty znamenaji pro mistni ekonomiku? Jake znamenaji uspory CO2?  Kolika lidem prinaseji praci ?
Cela studie ke stazeni ve formatu pdf
http://hostetin.veronica.cz/dokument/0119_co_prinesly_projekty_v_hostetine.pdf

Webova stranka http://www.topten.info/ prezentuje pro uzivatele
atraktivni formou evropske vyrobce energeticky nejuspornejsich
vyrobku. Snadno ziskate prehled o k zivotnimu prostredi nejsetrnejsich
vyrobcich na evropskem trhu - od aut pres pracky az po zarovky.
Stranky jsou i cestine, dostanete se na stranky na  stranky  http://www.uspornespotrebice.cz kde je ale mene ketgorii, nez v originalu.

Čtvrtá vyhlášená výzva OP Životního prostředí podporuje tzv. velké projekty, jejichž celkové náklady přesahují rámec 25 mil. eur včetně DPH. Výzva je určena pro Prioritní osy 2 – Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí a Prioritní osy 3 – Udržitelné využívání zdrojů energie. Termín pro zasílání žádostí je stanoven na období od 1. srpna 2008 do 18. prosince 2009. Veškeré dokumenty ke stažení jsou uvedeny na internetové stránce: www.opzp.cz, v sekci Dokumenty ke stažení.

Nepřístupná a plotem vymezená plocha kolem radaru v Brdech má včetně tří bezpečnostních zón ohradit asi 150 hektarů pozemků. Nadměrná rizika pro přírodu z toho ale prý neplynou. Vyplývá to z reakce ministerstva životního prostředí (MŽP) na otevřený dopis přírodovědců, kteří se Brdům věnují. V reakci, kterou zpracovali ředitelka odboru zvláště chráněných částí přírody Alena Vopálková a vedoucí oddělení druhové ochrany Jan Šíma a novinářům před časem poskytl ministr Martin Bursík, dále stojí: „Toto oplocení skutečně vytvoří migrační bariéru, avšak dle typu oplocení pouze pro větší savce.“ Před stavbou má být vypracována studie vlivu na životní prostředí. U Padrťských rybníků hnízdí třeba chráněný orel mořský. Kóta, kde má radar stát, je od nejbližšího z rybníků vzdálena méně než kilometr. Právo už informovalo o nebezpečí, které by mohl zásah paprskem znamenat třeba pro člověka letícího na rogalu ve vzdálenosti 10 km.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů