Sobota, 20. dubna 2024

Ploty na Hanspaulce vyrostly v rozporu s územním plánem

Ploty na Hanspaulce vyrostly v rozporu s územním plánem

PRAHA - Ploty na svazích rokle Kotlářky v Praze 6, jež nedávno vyrostly pod novou rezidenční čtvrtí Hanspaulka společnosti ING, odporují územnímu plánu. Vyplývá to z vyjádření Útvaru rozvoje hlavního města Prahy. Protože Úřad městské části Praha 6 se stavbou plotů souhlasil, neporušila zákon ING, ale samotní úředníci. Kvůli oplocení došlo k nepovolenému kácení dřevin a zásahu do biotopů vzácných a chráněných druhů živočichů. Investor pomocí plotů rozšířil soukromé zahrady luxusních vil na úkor plánovaného Centrálního parku Hanspaulka.

„Z hlediska funkčního využití dle územního plánu Prahy není podstatné, zda je drátěný plot stavbou jednoduchou, rozhodující je, že se jedná o stavbu, která neplní funkci stavby pro provoz a údržbu, ke které by se, jako ke stavbě výjimečně přípustné, měla v rámci územního řízení vyjádřit jak Městská část Praha 6, tak Útvar rozvoje hlavního města Prahy,“ napsala ve stanovisku architektka Libuše Hadravová z odboru územního plánu Útvaru rozvoje města. Podle ní patří svahy Kotlářky podle územního plánu do městské a krajinné zeleně, a není na nich proto možné stavět prakticky nic.

Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika potvrzuje, že stavba plotů v území zeleně je vážným porušením zákona. „Zelené plochy nejsou určeny pro výstavbu. To vědí jak investoři, tak i úředníci, kteří rozhodují o stavbách. Ploty by měly co nejdříve zmizet,“ řekl Skalský.

„Původně jsme se domnívali, že oplocení nechala svévolně postavit společnost ING. Později se ale ukázalo, že se stavbou souhlasil stavební úřad pro Prahu 6. Do rozhodování přitom nebyla přizvána občanská sdružení. Úřad porušil nejen správní řád, ale i územní plán Prahy. Celý proces je nezákonný, stejně jako stavba plotů,“ říká místopředseda Občanského sdružení přátel Hendlova dvora Dr. Michael Pokorný. Jeho sdružení se obrátilo s podněty na Prahu 6 i magistrát a žádá odstranění nepovolených plotů a vyšetření, kdo situaci zavinil.

Při stavbě plotů byly poškozeny svahy cenné přírodní rokle Kotlářky. Ta se měla stát částí Centrálního parku Hanspaulka, který slíbila vybudovat Rada Městské části Praha 6 ve svém programovém prohlášení do roku 2010. Kotlářka je zároveň útočištěm desítky chráněných druhů živočichů, kteří byli z území vypuzeni při výstavbě rezidenční čtvrti ING. K zásahům do tohoto území jsou proto nezbytné výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny. Investor ovšem výjimky dosud nezískal ani pro pozemky, na kterých stojí samotné domy.

Na základě podnětu Centra pro podporu občanů sdružení Arnika případ vyšetřuje Česká inspekce životního prostředí. Za nepovolené kácení stromů a zásah do biotopů chráněných živočichů mohou padnout pokuty. Postih hrozí i úředníkům, kteří vydali souhlas se stavbou plotů v rozporu s územním plánem. Městská část Praha 6, která slíbila na Kotlářce vytvořit Centrální park, se k případu dosud nevyjádřila. Její odbor územního rozvoje paradoxně vydal k výstavbě soukromého oplocení na části území budoucího parku souhlas.

http://www.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů