Sobota, 20. dubna 2024

Bursík se zbavuje kritiků: Předsednictvo se shodlo na změnách stanov

Bursík se zbavuje kritiků: Předsednictvo se shodlo na změnách stanov
Stanovy počítají s tím, že republiková rada přijde o vlastní vedení, bude podléhat předsednictvu. Odstranit se tím má "dvouhlavost" Strany zelených.
 

bursik-liska192.jpgPředsednictvo Strany zelených (SZ) ve čtvrtek schválilo návrh svých nových stanov. V pátek text dostanou všichni členové strany, kteří se k němu budou moct vyjádřit. Na diskuse a předkládání různých pozměňovacích návrhů budou mít měsíc.

Jednotlivé varianty pak projedná sjezd, který se koná 5. až 7. září v Teplicích.

Po několika hodinách jednání členové předsednictva schválili návrh v podstatě tak, jak ho na jednání přinesli. To znamená ve variantě, již vytvořil tým kolem předsedy strany Martina Bursíka. Text již před jednáním kritizovala místopředsedkyně strany Dana Kuchtová. Kuchtová se na sjezdu hodlá ucházet o funkci šéfky strany.

Konečné hlasování předsednictva Strany zelených se večer obešlo bez Bursíka a Kuchtové. Oba odešli asi hodinu před skončením.

Kuchtová si myslí, že návrh ohrožuje vnitřní demokracii strany tím, že soustřeďuje moc do rukou předsednictva a oslabuje republikovou radu a krajské organizace. Snažila se prosadit, aby se dnes o sporných částech nejednalo. Členové předsednictva to ale odmítli. Části jednání se proto Kuchtová vůbec neúčastnila.

"Je to její svobodné rozhodnutí," řekl o chování Kuchtové Bursík. Podle něj jednání jinak probíhalo zcela věcně. Podle šéfa zelených jsou navržené stanovy přehlednější a legislativně přesnější než ty dosavadní. Nejvyšší orgán strany - sjezd - by se měl scházet každý rok nikoliv jednou za dva roky, jako je tomu dosud. Republiková rada zůstává zachována a posiluje se její regionální princip.

Republiková rada bude podléhat předsednictvu

Novinkou je, že republiková rada přijde o vlastní vedení, bude podléhat předsednictvu. Bursík to vysvětlil tím, že se tak zajišťuje kontinuita rozhodování, neboť předsednictvo má přímý mandát ze sjezdu. Odstranit se tím má "dvouhlavost" Strany zelených, tedy to, že není jasné postavení vedoucích orgánů a strana zní dvěma hlasy.

Zářijový sjezd zřejmě odpoví na otázku, který z táborů ve Straně zelených má navrch. "Jeden z politických soubojů na sjezdu se povede okolo stanov, protože je část strany, která obhajuje, aby strana nadále měla dvě hlavy, protože v jedné z nich dominuje," řekl Bursík.

Nejmenší vládní stranu již řadu měsíců štěpí spor mezi Bursíkovými příznivci a vnitřní opozicí v čele s Kuchtovou. Současné stanovy SZ dovolují existenci dvou mocenských center. Zatímco Bursík má převahu v užším vedení strany, tedy v předsednictvu, v republikové radě mají navrch jeho kritici. V jejím čele navíc stojí "rebelující" poslankyně Olga Zubová a jedním z místopředsedů je Bursíkův hlasitý kritik Matěj Stropnický.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů