Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na pardubickém magistrátu je až do 15. srpna k náhlédutí doplněk dokumentace k modernizaci spalovny průmyslových odpadů. Kdy a kam si jej můžete v případě zájmu přijít prohlédnout přibližuje mluvčí magistrátu Dana Rybnikárová.

LITVÍNOV - Město Litvínov zvažuje možnost změny politiky nakládání s odpadem. Vedení města se stále více přiklání ke spalování odpadků v moderní spalovně. Odpad a především racionální nakládání s ním začíná být stále palčivějším problémem nejen Litvínova.
Druhý místostarosta Pavel Stehlík dostal od městské rady pověření k pokračování v jednáních s poradenskou společností E.I.C., z jejíž návrhů by měla vzejít konečná podoba systému nakládání s odpadem a případně samotné spalovny . Zastupitelé města s tímto záměrem seznámili také sousední statutární město Most s nabídkou další spolupráce.
Na zřízení spalovny odpadu chce město prostřednictvím Operačního programu životního prostředí požádat o dotaci z Evropských fondů.

Organický odpad a zemědělské zbytky mohou být zdrojem vodíku. Aspoň to zjistili pracovníci skupiny bioinženýrství životního prostředí Výzkumného ústavu biotechnologií Kanadské národní rady pro výzkum. Výzkumníci se zaměřili na vypracování metody palivových mikrobiálních článků. "Vyrábět vodík z organických odpadů je výborné pro životní prostředí a přitom vyžaduje daleko méně energie, než je potřeba pro výrobu vodíku ze zemního plynu, nafty nebo uhlí," říká Serge Guiot, který skupinu vede.

Také tento týden prováděli pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje v Ostravě kontrolní odběry vody ve vybraných přehradních nádržích a zjišťovali výskyt toxických sinic. Objevili přitom i sladkovodní medúzy.

Evropská komise dnes přednesla návrh na přepracování současné legislativy o ochraně ozónové vrstvy, kterým chce zjednodušit stávající legislativu a pozdvihnout dosažený pokrok při snižování škodlivých látek z ovzduší v rámci Evropské unie. Nařízení je obnoveno podle posledních mezinárodních dohod, které se dotýkají například rychlého odstranění hydrochlorofluorovodíků (HCFCs) neboli měkkých freonů z ozónové vrstvy, jež chrání zemský povrch před tvrdým UV zářením. Sedmadvacítka nepolevuje v celosvětovém boji na ochranu a obnovu ozónové vrstvy. Ačkoliv bylo dosaženo značného pokroku, Komise zdůrazňuje možná rizika. Obnovení ozónové vrstvy se předpokládá na období 2050 - 2075. Některé škodlivé látky se stále nacházejí v chladicích zařízeních či izolačních materiálech budov.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů