Čtvrtek, 28. března 2024

Zelení politici vycházejí z Bursíkova hrnku

Zelení politici vycházejí z Bursíkova hrnku
Šálek kávy, tlumené světlo stolní lampičky, vysezený ušák, nabitá domácí knihovna a zadumaná tvář Martina Bursíka: scéna nikoli z plakátu lákajícího na literární večer s vicepremiérem, ale kulisy vzniku senátní kandidátky Strany zelených.

"Já si vždycky sednu, uvařím si kafe a přemýšlím o lidech, které jsem kdy v životě potkal a kteří mě zaujali," popsal Hospodářským novinám předseda nejmenší vládní strany, jak ho napadají adepti na kandidátku zelených. Naposledy takhle přišel na Michaela Kocába, který chce do Senátu na Praze 1. Ministr životního prostředí přitom musí lovit v čím dál hlubší a méně zelené paměti, neboť seznam spolustraníků, s nimiž se rozžehnal, se neustále natahuje. Udržet se v jeho blízkosti zjevně není snadné.

První místo na žebříčku odpadlíků drží Dana Kuchtová. V září 2005 na pardubickém sjezdu, kde Bursík zelené ovládl, byla jeho nejbližší spolupracovnicí a stala se místopředsedkyní. Bursíkovi kryla záda do loňského léta, kdy propukly hádky ohledně toho, jak vedla ministerstvo školství. Krize vyvrcholila její zářijovou rezignací. Nyní se chystá vyzvat Bursíka v klání o vedení strany.

Resort školství zelené poznamenal víc, než by si dříve mohli představit. Třenice o to, kdo Kuchtovou na úřadu nahradí, byly momentem, který Bursíka nejvíce vzdálil tradičním členům. Předseda sice z vnitrostranického boje vyšel vítězně a do křesla dosadil svého - víceméně loajálního - koně Ondřeje Lišku, přišel ovšem o přátele, například o Dalibora Stráského. "Radši jsem odstoupil z funkce předsedy republikové rady, tlak byl enormní," řekl HN jaderný inženýr Stráský, který na podzim podporoval, aby úřad vedl Kuchtové spolupracovník, místopředseda SZ Dušan Lužný. Religionista a znalec východních náboženství Lužný si od vicepremiéra vyslechl nejedno drsné slovo, prý nebyl dost průbojný, aby mohl dělat ministra. Možná díky introvertní nátuře a zálibě v hinduismu na sobě ale Lužný hněv nedával tolik znát.

To se ovšem nestalo u poslankyně Olgy Zubové, nynější šéfky republikové rady, širšího vedení zelených. Když ji Bursík označil v souvislosti s kandidaturou na ministryni školství de facto za neschopnou, poštval proti sobě nejen ji, ale i další zelenou poslankyni - Věru Jakubkovou. A málem z toho byl krach poslaneckého klubu zelených.

Samostatnou kapitolou je další vicepremiérův odpadlík: reklamní magnát Jaromír Soukup. Spíš než o pravověrného ekologa jde o schopného byznysmena. Po volbách pomáhal domlouvat koaliční vládu, půjčil zeleným na kampaň, ale později se dostal s Bursíkem do sporu, údajně o vliv. Když Kuchtová udělala majitele agentury Médea, který má dobré vztahy i s Jaroslavem Tvrdíkem z ČSSD, svým náměstkem, poštvala proti sobě jak Bursíka, tak premiéra Mirka Topolánka (ODS).

Během více než jedenapůlroční vládní účasti Bursík sice řadu kamarádů ztratil, nové ale získal. Není například žádným tajemstvím, že si velmi dobře rozumí právě s Topolánkem.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů