Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Chcete podporu při spolupráci se Saskem? V programu Cíl 3 Příhraniční spolupráce ČR - Sasko je připraveno přibližně 200 milionů eur. Ty lze použít na budování infrastruktury, kulturní akce, zlepšování životního prostředí, bezpečnosti a sociální soudržnosti. Žádost mohou podávat pouze čeští zájemci ke krajským úřadů v Liberci, Ústí nad Labem a Karlových Varech, a to výhradně pomocí on-line formuláře na adrese https://bfit.ziel3-cil3.eu/uvod.aspx?ReturnUrl=/start.aspx. Musí být předloženy nejpozději do 10. září letošního roku.

Výstavba dálnice D3, jež má propojit Prahu s Lincem, nabírá stále větší zpoždění. Ministerstvo životního prostředí (MŽP), jehož šéfem je Martin Bursík (SZ), blokuje definitivní rozhodnutí o její severní části, která má procházet Posázavím.

Cenné louky v Přírodní rezervaci Bukovec v blízkosti osady Jizerka v Jizerských horách pokosili členové Jizersko–ještědského horského spolku (JJHS). „Na tuto akci se vždy sjíždí kolem třech desítek dobrovolníků z řad členů a příznivců Jizersko – ještědského horského spolku, kteří se tak chtějí zapojit do praktické ochrany přírody,“ uvedl Pavel Schneider, člen Výboru JJHS. Kosení vzácných luk probíhá každý rok a práce jsou prováděny s odbornými pracovníky Správy CHKO Jizerské hory. Louky se sekají po odkvětu význačných rostlin, aby se omezilo šíření běžných rostlin a také aby se zabránilo zarůstání luk náletovými dřevinami.

Slovensko - Ani největší romská osada na východním Slovensku v Jarovnicích letošním povodním neušla.
Zaplaveno bylo několik desítek domů, jejich obyvatelé jsou i bez základních životních potřeb. Záplavy jsou tady často, a přesně před deseti lety to byly ty nejtragičtější - divoká voda tehdy vzala život třiapadesáti lidem.

Největší čínský les Sengong v provincii Heilongjiangu v uplynulých 10 letech celkově snížil výrobu dřeva o 22,77 miliónů metrů čtverečných, to znamená ochranu více než 68 miliónů stromů s 30ti centimetrovým průměrem.
Podle informace odstartovala čínská vláda od roku 1998 projekt ochrany přírodního lesa v několika důležitých lesech. Projekt se skládá z ochrany lesnických zdrojů, zrychlení sazby stromů a uspořádání zbývajících pracovníků atd.
Čínský les Sengong v provincii Heilongjiangu má plochu čtvrté největší provincie Helongjiangu, má důležitý vliv na ochranu ekologické bilance v severovýchodní Číně.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů