Čtvrtek, 28. března 2024

Nový Nissan bude nutit řidiče, aby jezdili ekologicky

Nový Nissan bude nutit řidiče, aby jezdili ekologicky

Automobilka Nissan bude brzy prodávat auta, která budou aktivně bránit řidiči šlápat příliš na plyn. Takzvaný "ECO pedál"- pedál plynu, který je zároveň "zelený" a bezpečný – klade výrazně vyšší odpor řidičově noze, pokud jej příliš rychle sešlápnete.

Pedál by měl být k dispozici ve vozidlech Nissan v roce 2009 a řidičům prý při jízdě ušetří 5 až 10 procent paliva.

Nově zaváděný systém vypočítá nejefektivnější rychlost akcelerace vozidla, založenou na tom, jak rychle je palivo právě spalováno, a podle toho více nebo méně zvyší zpětný tlak na pedál plynu, aby varoval řidiče. Současně se na palubní desce rozzáří kontrolka, která signalizuje příliš rychlé sešlápnutí pedálu.

Nissan také vyvíjí testovací model vozidla, který bude doplněn přídavnými senzory, jež by měly zabránit srážce vozidla. Prototyp, který by se neměl nabourat, je vybaven senzory po stranách a na zádi vozidla. Ty aktivují alarmy a brzdí auto, aby se vyhnulo případné kolizi. 

Systém také pomáhá vozidlu udržovat bezpečnou vzdálenost od auta vpředu a zabraňuje mu ve vybočení mimo jeho jízdní pruh.

Nissan prohlásil, že by těmito opatřeními rád do roku 2015 snížil počet dopravních nehod či těžkých zranění způsobených jeho vozidly na polovinu ve srovnání s rokem 1995.

Text: Jan Mittelbach

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů