Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Někteří členové americké výpravy cyklistů si okamžitě po příletu do Pekingu nasadili roušky přes nos a ústa a prošli tak i letištní halou. Jejich ochrana proti znečištěnému ovzduší vyvolala v dějišti olympijských her pozdvižení, čínské úřady ji totiž mohou vnímat jako provokaci. "Předpokládám, že to bylo jejich rozhodnutí. Na to, co je k tomu vedlo, se musíte zeptat jich. Řekla bych to takhle: Nejsem vědec, ale myslím si, že to nebylo nutné," řekla agentuře Reuters mluvčí olympijského výboru USA Darryl Seibelová. Šéf lékařské komise Mezinárodního olympijského výboru Arne Ljungqvist uvedl, že kvalita vzduchu nezpůsobí v Pekingu sportovcům ani návštěvníkům zdravotní problémy. Jedinou výjimkou mohou být lidé již trpící například astmatem.

Pokud se letos v létě vydáte do Krkonoš, můžete dojet na kole až k Luční boudě, kam dosud cyklisté kvůli ochraně přírody nemohli. Přístup cyklistů k oblíbené výletní zastávce umožnila Správa KRNAP. Vjezd je ale povolen pouze k Luční boudě, kde si mohou cyklisté kolo buďto uschovat v úschovně a dál pokračovat pěšky, nebo bicykl od boudy dál tlačit, případně se vrátit stejnou cestou zpět k Výrovce. Za případné porušení těchto pravidel hrozí neukázněným turistům postihy. Správci parku po sezoně vyhodnotí, jaký dopad měl cyklistický provoz mezi Výrovkou a Luční boudou na přírodu v nejpřísněji chráněné části Krkonoš a zda nedocházelo ke střetům mezi cyklisty a pěšími turisty. Výsledky hodnocení rozhodnou o tom, zda budou moci cyklisté jezdit k Luční boudě i v dalších letech.

Kontroverzní větrné elektrárny poblíž slavkovského bojiště nebudou. Rozhodl o tom krajský úřad, zjistila ČTK z jeho úřední desky. Nevyhověl firmě Eldaco, která chtěla do projektu vložit kolem 180 milionů korun. Už dřív stavbu zamítl také stavební úřad v Rousínově, v jehož katastru by dva stometrové stožáry stály. Firma zvažuje žalobu ke krajskému soudu. Eldaco plánuje, že by větrníky mohly zásobovat elektřinou několik tisíc lidí. Rousínovská radnice by navíc dostala nemalý příspěvek do svého rozpočtu, pravděpodobně v milionech korun. Se záměrem ale nesouhlasí ani ochránci přírody, ani lidé z okolních obcí.

Téměř čtyřicet profesionálních ornitologů a také zájemců o získání ornitologických zkušeností se zúčastnilo 32. ročníku odchytové akce Acrocephalus v národní přírodní rezervaci u rybníka Řežabinec nedaleko Ražic. Cílem této akce je dlouhodobé monitorování stavu populace ptáků v jedná z nejvýznamnějších ptačích rezervací v ČR. Ornitologové letos na třinácti stanovištích natáhli 222 metrů nárazových sítí. „Zachycení ptáci byli odnášeni do tábora, kde byli podrobně popsáni a okroužkováni,“ uvedl Jiří Šebestián z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů