Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ekologové chtějí zástupce politických stran kandidujících v podzimních volbách do Zastupitelstva Ústeckého kraje přimět, aby zaujali jasný postoj k požadavku na odpis zásob uhlí pod Horním Jiřetínem a Černicemi na Mostecku. Jasně pro se zatím vyjádřila jen Strana zelených.

rádi bychom vás informovali o mezinárodním projektu eCommittee. Smyslem projektu, do kterého se zapojilo 10 členských států Evropské unie, je usnadnit kontakt mezi občany a poslanci Evropského parlamentu v oblasti ochrany klimatu. Projekt bude probíhat zhruba do května 2009.
Během zasedání příslušných orgánů Evropského parlamentu, projednávajících návrhy týkající se ochrany klimatu, bude možno zasílat prostřednictvím Národního koordinátora projektu  europoslancům Vaše náměty, připomínky a dotazy. První taková možnost se otevře v období 8 až 10. září 2008.
Máte-li o možnost této komunikace s poslanci Evropského parlamentu zájem, navštivte prosím portál www.ourclimate.eu a pokud Vás zaujme, zaregistrujte se. Portál je zatím veden v angličtině, během prázdnin však bude připravena také částečná česká mutace.

Během měsíce srpna zahájí svou činnost regionální poradenská a informační místa (RPIM) pro oblast zkvalitnění nakládání s odpady. Tyto služby budou poskytovat poradenská centra zdarma. Z celkem 18 přijatých nabídek vybrala hodnotící komise dodavatele, jež budou poskytovat podporu potenciálním žadatelům s přípravou projektů v prioritní ose 4.1 Operačního programu Životní prostředí.

Krajský úřad v Ostravě povolil zkušební provoz automobilového závodu, který v Nošovicích na Frýdecko-Místecku buduje společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech. Povolení nabylo právní moci v těchto dnech. Týká se pouze oblasti ochrany životního prostředí, a tedy je jedním z mnoha dalších souhlasných vyjádření příslušných úřadů, které musí investor k zahájení zkušebního provozu získat. Nošovický závod bude vyrábět až 300 000 vozů ročně. Sériovou výrobu chce firma rozjet ještě letos.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů