Pátek, 29. března 2024

Igelitové tašky mizí z obchodů. Nahrazují je recykláty

Olomouc - Stále více obchodů v Olomouci dává možnost svým zákazníkům chovat se ekologicky. Těžko rozložitelné igelitové tašky, které bývaly zdarma součástí každého nákupu, pomalu mizí z nákupních pultů a nahrazují je tašky z biologicky odbouratelného plastu.
Igelitové tašky mizí z obchodů. Nahrazují je recykláty

„Kromě sáčků na pečivo se snažíme nabízet kompletně ekologické materiály,“ uvedl marketingový ředitel Globusu Boris Malý. „Ekologické igelitové tašky poskytujeme lidem zdarma a kromě toho prodáváme papírové tašky a odnosné tašky z recyklátu. Prostě se chceme chovat zodpovědně k životnímu prostředí,“ dodal Malý.

Znatelně ekologicky šetrnější chování jednotlivých obchodů si pochvaluje i Ivo Kropáček z olomoucké pobočky Hnutí Duha. „Sice nemůžeme přesně určit, jestli obchodníky k omezení nerecyklovatelných materiálů vede skutečné ekologické cítění, nebo si pouze spočítali, že náklady na tolik igelitových tašek jsou příliš vysoké. Ale je důležité, že nutí spotřebitele zamyslet se nad zodpovědností za životní prostředí,“ uvedl Kropáček.

Snahu obchodních řetězců zavést alternativy v podobě papírových, jutových nebo lněných tašek potvrzuje i mluvčí společnosti Tesco Jana Matoušková.

„Tašku z juty jsme zavedli minulý rok v srpnu a už ji využívá deset procent našich zákazníků,“ uvedla mluvčí a dodala, že i přesto jejich prodejny nechávají u pokladny obyčejné igelitové tašky volně k odběru.

„Nechceme kupující k ekologickému chování nutit, náš cíl je motivovat,“ uzavřela Jana Matoušková.

Tesco a další obchody, jako je Hypernova nebo Drogerie Teta, nabízející dosud obyčejné igelitové tašky bezplatně, se ale musí připravit na omezení, které chystá ministerstvo životního prostředí.

„Pracujeme na tom, aby do konce tohoto roku došlo k dohodě mezi Svazem obchodu a cestovního ruchu a obchodními řetězci o úplném zastavení rozdávání igelitových tašek zdarma,“ informoval tiskový mluvčí ministerstva Jakub Kašpar. Dodal, že pokud by obchody dohodu nesplnily, přikročí ministerstvo k tvorbě novely zákona o obalech.

Denísa Mikolášková

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů