Pátek, 29. března 2024

České odpadky bude spalovat i německá firma MVV

České odpadky bude spalovat i německá firma MVV

Byznys se spalováním odpadků přilákal do Česka dalšího investora. Německá společnost MVV Energie, která dosud vlastní v tuzemsku několik tepláren, zvažuje stavbu několika spaloven po celé zemi. Souvisí to i s chystanými zákony, které zvýhodní spalování oproti skládkování.

"Náš majitel je jedním z největších provozovatelů a současně i stavitelů spaloven v Německu, takže zájem o tento obor je pro nás pochopitelný. Oproti jiným v tom máme i náskok," vysvětlil jednatel MVV Energie Václav Hrach.

Firma podle něj nechce být v Česku závislá jen na výrobě tepla. Kromě spaloven se už pustila i do výroby elektřiny.

Podle Hracha není ještě o samotných investicích rozhodnuto. "Zvažujeme vývoj legislativy a možné lokality," řekl Hrach.

V Česku zatím působí jen tři spalovny komunálního odpadu: v Praze, Brně a Liberci. Poptávka po nich však poroste s tím, jak bude stát postupně zvyšovat poplatky za skládkování.

Odpad putující po Evropě

Spalování odpadu si polepšilo i v ostatních evropských zemích. Podle nově schválené evropské směrnice už je pálení odpadu bráno jako jeho termické využití, nikoliv jako likvidace. Díky tomu může putovat volně po Evropě, každá země má však pravomoc dovoz k sobě zakázat. To je také případ Česka, které odmítá zájem o využití místních spaloven zejména ze strany německých firem.

Podle Hracha se v Česku může uživit zhruba deset větších spaloven, ty mívají kapacitu kolem 70 tisíc tun. Například liberecká spalovna, která sousedí přímo s teplárnou v majetku MVV, má kapacitu 96 tisíc tun. Spalovna patří PPF, o její koupi MVV však podle svých slov zatím nejedná.

Liberecká teplárna je pro MVV v současnosti jednou z nejproblémovějších. Především z pohledu zákazníků, proti vysoké ceně tepla vznikla v Liberci dokonce dvě občanská sdružení. "Nikde jinde jsme takovou situaci nezažili," tvrdí Hrach.

Diskusi o vysokých cenách tepla u nás navíc nedávno přiživili i poslanci. Kontrolní výbor Sněmovny tvrdí, že teplo je u nás často zbytečně předražené a že teplárny dávají do nákladů i zcela neoprávněné položky. MVV takový názor odmítá. MVV se v poslední době nevyhnula ani vyšetřování ze strany policie.
MVV Energie

Je čtvrtou největší teplárenskou skupinou v ČR. Mateřskou společností je německá MVV Energie AG v Mannheimu. Působí v patnácti městech Česka, především na Moravě a v severních Čechách. Firma měla v posledním fiskálním roce obrat 1,83 miliardy korun a zisk 141 milionů korun. Letos firma čeká růst obratu na 2,3 miliardy.

Jednatelem MVV Energie CZ je Václav Hrach (34). Absolvoval v roce 1997 Fakultu strojní ČVUT v Praze v oboru ekonomika a řízení podniku, od roku 2000 pracuje v MVV. Je ženatý, má dceru a syna. Svůj volný čas tráví s rodinou, hraje rád tenis.

Dva opoziční zastupitelé v České Lípě podali trestní oznámení kvůli tomu, že město prodalo svoji teplárnu MVV příliš levně. Za 70 milionů korun ji totiž firma pořídila včetně nerozděleného zisku ve výši 170 milionů korun.

"Je to úplně stejné, jako kdybych prodával auto za 160 tisíc a do jeho kufru připravil dalších 220 tisíc v hotovosti a i s nimi to auto pak prodal. Je to podvod," říká zastupitel za ODS a senátor Karel Tejnora, který na podezřelé okolnosti prodeje teplárny poukazuje.

MVV chce postupně vyrábět více elektřiny než dosud. Firma spustila projekt za 400 milionů korun, v jehož rámci vybaví pět svých provozů kogeneračními jednotkami, které umožní z odpadového tepla vyrobit i elektřinu. Celkový výkon je 28,5 MW.

Vysoká cena tepla nutí řadu lidí přemýšlet o tom, že by se odpojili od teplárny a topili si sami, podle Hracha se to však neděje. "Množství vyrobeného tepla klesá o jedno až dvě procenta ročně, s tím počítáme i v našich plánech," dodal Hrach. Důvodem je podle něj hlavně zateplování domů.

zdroj: AGRIS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů