Čtvrtek, 28. března 2024

Světové obchodní řetězce sázejí na ekologii

Washington - Když ekologické může být ekonomické, proč neušetřit? Největší světové obchodní řetězce ve Spojených státech i Velké Británii omezují spotřebu a orientují se na energii z obnovitelných zdrojů.
Světové obchodní řetězce sázejí na ekologii

Během několika posledních měsíců nainstalovaly nejsilnější americké obchodní domy Wal-Mart Stores, Kohl’s, Safeway and Whole Foods Market na střechy svých prodejních center solární panely.

Cílem současných plánů obchodních gigantů je výroba elektřiny ve velkém. V závislosti na umístění jednotlivých prodejních center a konkrétních klimatických podmínkách mohou solární panely pokrýt vlastní energetickou spotřebu z deseti až 40 procent.

„Je více než jasné, že zelená energie je nyní v popředí zájmu lidí z obchodního sektoru,“ prohlásil Daniel M. Kammen, odborník na energetické zdroje z kalifornské univerzity Berkeley. „Nejen že brzy uvidíte sluneční panely na střechách velkých obchodních domů, ale mám dojem, že i maloobchodní prodejci budou mít brzy ve výkladních skříních svých obchodů nápisy s heslem ‘Tohle je obchod využívající zelenou energii’,“ řekl Kamen.
„Sluneční trend“ nese ovoce

Podle názoru analytiků patří obchodní řetězce mezi největší spotřebitele elektrické energie. V tomto okamžiku nelze přesně určit, jaký objem elektřiny budou schopny střešní projekty vyrobit. Je dokonce možné, že by tato produkce mohla pokrýt celou spotřebu sítí prodejních zařízení.

Jedním z důvodu, proč se nyní Američané v instalaci solárních panelů doslova předhánějí, je snaha o získání daňových úlev pro tyto projekty určených. Uzávěrka je 31. prosince tohoto roku, což je termín stanovený americkým Kongresem.

„Sluneční trend“ nabývá na tempu i s ohledem na posílení kreditu jednotlivých společností v případě snížení spotřeby elektřiny vyráběné z uhlí.

Solárními panely je dosud ve Spojených státech vybavena méně než jedna desetina velkých obchodních domů. Po uplynutí poměrně dlouhé doby a vleklých jednáních na půdě Kongresu lze nyní předpokládat, že zákonodárci obnoví daňové úlevy a další státní pobídky. Cílem programu je umístění panelů na střechy všech velkých obchodních domů v USA.
Britský návrat k lodní dopravě

Stoupající ceny pohonných hmot a ekologické trendy jsou aktuální i ve Velké Británii. Síť vodních cest britského království stál kdysi u zrodu průmyslové revoluce a nyní se po staletích znovu dostává do středu pozornosti ekonomicky nejsilnějších společností.

Tamní velké obchodní domy Tesco a Eddie Stobart zvažují oživení vodních toků a jejich využití coby dopravních cest. Přepravu zboží po silnici totiž komplikují stále naléhavější problémy, a to především časté dopravní zácpy způsobující nedodržování termínů dodávek.

„Může se zdát ironické, že směřujeme k oživení tradičních způsobů dopravy, ale dopravní zácpy, stoupající ceny pohonných hmot a ochrana životního prostředí vedou k oživení starých způsobů,“ prohlásila Julie Gaskellová, mluvčí nejmenované silniční přepravní firmy.

Podle průmyslových expertů jsou právě tyto důvody příčinou nebývalého rozmachu, který potvrzují čísla dopravních a říčních společností. Ty za posledních 18 měsíců zaznamenaly více poptávek na než za posledních 20 let.

Iniciativa anglických obchodníků a průmyslníků však naráží na zdrženlivý a pasivní postoj londýnské vlády a místních úřadů.

Nepříliš pochopení zatím projevuje i společnost British Waterways, která spravuje systém kanálů a řek, důmyslně budovaný a využívaný po celý středověk.

autor: Tomáš Novák

zdroj: deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů