Pátek, 29. března 2024

Zelených se na sjezdu sejde zhruba 420, možná bude víc Bursíkovců

Zelených se na sjezdu sejde zhruba 420, možná bude víc Bursíkovců

Praha -- Za tři týdny se na sjezdu SZ, který má rozhodnout, zda nejmenší vládní stranu povede dosavadní šéf Martin Bursík či jeho statutární zástupkyně Dana Kuchtová, sejde zhruba 420 delegátů. Dnes budou uzavřeny listiny delegátů, podle dosavadních odhadů mají mírně navrch zastánci Bursíka, v téměř každém kraji se ale najdou delegáti, kteří podpoří Kuchtovou.

Zelení z Karlovarského a Ústeckého kraje zřejmě podpoří Bursíka, ve Středočeském kraji jsou síly vyrovnané, Jižní Čechy budou až na jednoho zástupce Prachatic volit Kuchtovou. Na Vysočině, která se vyjadřovala spíše pro první místopředsedkyni, podle některých informací došlo k obratu a kraj se až na několik delegátů přikloní k Bursíkovi. Olomouc patří k tradičním sympatizantům Kuchtové, zelení ze Zlínského kraje jsou rozděleni půl na půl. Jih Moravy patří Bursíkovi, Kuchtová má zhruba 80 procentní převahu na severu Moravy. Na Liberecku jsou zřejmě poměry vyrovnané, na Pardubicku, kde podle Kuchtové vzniklo v posledních týdnech sedm nových organizací, také. Královéhradečtí zelení fandí spíš Bursíkovi, ale i tam bude mít Kuchtová své voliče.

V hlavním městě je podle Kuchtové hodně zastánců současného stavu, chtěli by, aby Bursík zůstal předsedou a Kuchtová první místopředsedkyní. Bursík s ní však už spolupracovat nechce. V Praze tak zřejmě bude mít většinu Bursík, některé základní organizace ale slibují podporu Kuchtové.

Proti konání sjezdu na začátku září se ozvala republiková rada zelených, jejíž kompetence chce Bursík na kongresu výrazně omezit. I když Kuchtová s termínem nesouhlasila také, myslí si, že nyní už sjezd zrušen nebude. Předsednictvo by se do 5. září sice ještě mělo sejít, poměr hlasů je v něm však trvale čtyři ku třem ve prospěch zastánců Bursíka.

Stanovisko rady ale bude důležité pro případnou žalobu, kterou zvažují odpůrci Bursíka podat po sjezdu, řekla Kuchtová ČTK. Revizní komise strany už dříve konstatovala, že sjezd byl svolán v souladu se stanovami. Republiková rada nicméně předsednictvo požádala o odložení sjezdu kvůli termínu voleb a kvůli práci na přípravě nových stanov. Vnitrostranická pravidla chce Bursík zásadně změnit. Jeho odpůrci tvrdí, že o zásadních úpravách nebyl čas debatovat.

Podle člena předsednictva a náměstka primátora Brna Martina Andera o změnách diskutují zelení nyní. V Brně se uskutečnilo jedno setkání, další diskuse nad stanovami se uskuteční 19. srpna v Ostravě a 25. srpna v Praze. Členové SZ mohou zaslat své návrhy na změnu stanov i elektronicky na speciální emailovou adresu. Všechny takto prodiskutované a podané návrhy budou předloženy k posouzení delegátům zářijového sjezdu strany, uvedl v tiskové zprávě. Proces přípravy novely stanov je podle něj otevřený a demokratický.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů