Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Největší osobní dopravní letadlo světa, Airbus 380, zdůrazňuje ekologický přístup svou novou kampaní od agentury Publicis. Tisková kampaň pod názvem "Přírodní způsob létání" zdůrazňuje tvar letadla použitím obrázků z přírodního prostředí. Kampaň dává důraz na snížení negativních dopadů na životní prostředí. V jedné reklamě je model letadla tvořen stromy, jiná ukazuje mravence, kteří nesou na zádech letadla ve tvaru listů. Tato kampaň, která je podporována on-line prvky, byla poprvé představena ve Farnborough Airshow.

Už čtvrtý rok bude září Měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Do akce Září - měsíc biopotravin a ekologického zemědělství se již tradičně zapojují desítky ekologických farem, výrobců, obchodníků a prodejců biopotravin po celé České republice. Cílem kampaně, v rámci které proběhlo loni téměř 100 akcí, jichž se zúčastnily tisíce návštěvníků, je informovat co nejvíce lidí o principech a pravidlech ekologického zemědělství. Na webovou stránku www.mesicbiopotravin.cz může každý zdarma vložit informace o své akci týkající se biopotravin a ekologického zemědělství. Během září otevřou pro veřejnost své "brány" desítky ekologických farem a uspořádají speciální akce, jako "dny otevřených dveří", pikniky, ukázku práce se zvířaty nebo na poli při sklizni, ochutnávky, procházky naučnými stezkami uvnitř farmy a přednášky. Do akce se zapojí i výrobci a prodejci biopotravin formou ochutnávek, prezentací nových produktů a výhodných nabídek.

V Žebrákovském potoce na Havlíčkobrodsku uhynuly stovky chráněných raků říčních. Veterináři potvrdili, že rozsáhlou populaci zasáhl mor. Nosičem moru jsou američtí raci z faremních chovů pro potravinářský průmysl, řekl včera ČTK šéf havlíčkobrodské Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Václav Hlaváč.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič včera definitivně potvrdil návrhy premiéra Roberta Fica na změnu obsazení dvou ministerských postů. Novým ministrem zemědělství je Stanislav Becík z Mečiarovy Lidové strany-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS). Resort životního prostředí povede nově Ján Chrbet ze Slovenské národní strany (SNS).

Kvůli několikadenním mohutným dešťům se v americké Arizoně protrhla hráz přehrady Redland a voda zalila indiánské městečko Supai. Pomocí vrtulníků muselo být evakuováno několik stovek obyvatel i stanujících turistů v oblasti amerického Velkého kaňonu. Podle informací agentury AP nikdo neutrpěl žádná zranění.
Kaňon je domovem havasupaiských indiánů už dlouhá staletí. Během letních období se sem však za jeho krásami vydávají denně tisíce turistů.

Zástupce vedoucího pekingského úřadu ochrany prostředí Du Shaozhong se dnes na tiskové konferenci vyslovil v tom smyslu, že od 1. do 19. srpna každý den pekingská kvalita ovzduší dosahovala standardu. Celkem v 10 dnech dosahovala kvalita ovzduší prvního stupně. To je nejlepší úroveň v uplynulých 10 letech.
Kromě toho vedoucí meteorologické služební skupiny pro Olympiádu Guo Hu prozradil, že podle počátečního předpokladu bude počasí na závěrečný ceremoniál pekingské Olympiády oblačné.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů