Pátek, 19. dubna 2024

Již za měsíc začne Evropský týden mobility

Již za měsíc začne Evropský týden mobility

Města v České republice se letos již posedmé zapojí do celoevropské kampaně „Evropský týden mobility“ (16. –22. září) a „Evropský den bez aut“ (22. září). Ta se letos zaměří na téma: „Čistý vzduch všem“, tedy na  zlepšení kvality ovzduší ve městech.

Ke kampani se dosud oficiálně přihlásilo 74 měst. Města nabídnou svým občanům, aby v Týdnu využívali hromadnou dopravu, jezdili do práce či do školy na kole a chodili více pěšky. Hlavní město Praha uzavře v neděli 21. září Smetanovo nábřeží a Palachovo náměstí automobilové dopravě a pozve všechny Pražany i návštěvníky města na promenádu po nábřeží bez aut. Již tradičně Prahou projede i cyklojízda za práva a bezpečnost cyklistů.

Ministerstvo životního prostředí koordinuje ETM a EDBA v České republice ve spolupráci s Evropskou komisí. Celým letošním děním se bude prolínat problematika klimatických změn, úzce související s kvalitou ovzduší a s nárůstem automobilové dopravy nejen ve městech. Zároveň s tím budou koordinátoři v rámci kampaně propagovat i další osvětové akce Evropské komise: soutěž „Be a Changer“, zaměřenou na mladé lidi a po roce opět kampaň pro širokou veřejnost „I ty ovládáš změnu klimatu“, která apelují na změnu každodenních návyků v oblasti boje proti nežádoucím klimatickým změnám.

Ochrana klimatu bude hlavní prioritou českého předsednictví v Radě EU v oblasti životního prostředí. Expertní skupina MŽP nyní zpracovává novou Politiku ochrany klimatu v ČR, která bude na podzim předložena vládě.

Další informace:

Evropské stránky kampaně: http://www.mobilityweek.eu

České stránky kampaně: http://www.mzp.cz/etm
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů