Sobota, 20. dubna 2024

Lodní výtahy pomohou oživit zájem o vltavskou vodní cestu

Lodní výtahy pomohou oživit zájem o vltavskou vodní cestu
Dne 20.8.2008 byl prezentován projekt výstavby lodních výtahů na vltavských vodních přehradách Orlík a Slapech. Orlík by se měl stát průjezdný již v roce 2009 a Slapy v roce 2010.

Při stavbě výtahu na Orlíku se dají  využít koleje vzniklé při výstavbě hráze a tak jsou odhadované náklady na orlický výtah ve výši zhruba 400 milionu korun. Výtah na Slapech bude nákladnější a odhad je ve výši zhruba 2,1 miliardou korun. Celý projekt počítá s realizací obou staveb a s předpokladem, že se výrazně zvýší turistický zájem o splavnost Vltavy. Podpora staveb, které vedou k oživení turistického ruchu na vodních cestách není ve světě žádnou novinkou. V Anglii a ve Skotsku je udržovaný systém vodních kanálů, které jsou turistickým magnetem již po několik let. Pro oživení kanálů Roth&Clyde a Union ve Skotsku  byl postaven v roce 2002 unikátní rotační lodní výtah. Technické řešení  výtahu funguje na principu dvou vyvážených nádrží, z nich jedna stoupá nahoru, zatímco druhá klesá. Loď, která vjede do gondoly, vytlačí přesně svou váhu ve vodě. Hloubka vody v gondolách musí být stejná. Po přesném vyrovnání hladin v gondolách se začnou otáčet hydraulické motory středovou osou rotoru a systém ozubených kol a vodících kolejnic otočí ramenem. S časem potřebným na uzavření jezu, vyrovnání hladiny vody a otočení gondol trvé doba přemístění 15 minut. Výstavba Falkirského kola byla součástí rozsáhlé rekonstrukce obnovy vodních kanálů, které byly vybudovány v letech 1768 až 1790 podle výkresů Johna Smeatona. Součástí celého díla ve Falkirku je také 168 metrů dlouhý tunel, vyhloubený pod vykopávkami římské Antoniovy zdi, která je stará 1800 let. Podél obnovených kanálů byly obnoveny stezky pro pěší i cyklisty. Ve Skotsku umí prostě vytvářet pro turistický ruch podmínky.

V našich skromných poměrech nemůžeme očekávat  výstavbu obdobných výtahů na vltavské vodní cestě. Nicméně myšlenka postavit výtah u přehradních hrází může být skutečně dobrým předpokladem pro  zvýšení zájmu turistů a rozvoj dalších služeb v přilehlých lokalitách. Samotné Falkirské kolo přitahuje turisty pro své technické řešení a turisté se nechávají výtahem vyvážet na vyhlídkových lodích. Vodní výtahy mohou pomoci splavnění Vltavy i přilákat zájemce o atraktivní dopravní prostředek. Uvidíme, jak se podaří plánovaný projekt na vltavských přehradách realizovat.

http://www.izdoprava.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů