Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ve včerejším referendu nadpoloviční většina obyvatel hlasovala pro nedělní zákaz cirkulárek nebo motorových sekaček. Obec už má připravenou vyhlášku.
Do restaurace, kde se po celou sobotu referendum konalo, přišlo 57 ze čtyřiadevadesáti místních oprávněných volit. Přes 70 procent hlasujících chce, aby sekačky a další hlučné stroje vždy v neděli utichly a lidé mohli nerušeně odpočívat. Vyhláška, kterou zastupitelé schválí ve čtvrtek, by měla od ledna vyloučit zbytné práce. Nebude bránit nikomu, kdo zrovna opravuje fasádu na domě. Podobné zákazy fungují v sousedním Rakousku a Německu.

Námětek šéfa Pekingského úřadu ochrany životního prostředí, tiskový mluvčí Du Shaozhong dnes v Pekingu uvedl, že po Pekingské olympiádě budou opatření pro stálé zlepšování životního prostředí pokračovat.
Du Shaozhong na tiskové konferenci uvedl, že prozatímní opatření pro snížení emisí, která byla zavedena v průběhu olympiády, budou i nadále určitou formou pokračovat, aby se životní prostředí v Pekingu rychle zlepšovalo. Řekl, že Peking bude dále zrychlovat odstraňování aut, která nejvíce znečišťují ovzduší a kontrolovat spad prachových částic z konstrukcí. Také zastaví nebo omezí provozy podniků, jejichž emise neodpovídají standardu.

Prezidenta Václava Klause vítaly v sobotu na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích tisíce lidí.
Tak jako v letech předtím přijel kočárem taženým kladrubskými bělouši a ve svém úvodním projevu, který měl být k dožínkám, hned na začátku podpořil hejtmana Jihočeského kraje Jana Zahradníka (ODS) v názorech na Šumavu.
Ten se několikrát vyslovil pro razantnější zakročení proti kůrovci. Správa národního parku s podporou ministerstva životního prostředí podle něho zvolila příliš pasivní přístup a kůrovec se s velkou pravděpodobností rozšíří i na stromy přímo v národním parku.

Před falešnými kontrolory, kteří v minulých dnech řádili na Ostravsku, varuje společnost Ostravské vodárny a kanalizace. „Podvodníci se pod záminkou kontroly napojení kanalizační přípojky vydávají neoprávněně za pracovníky naší společnosti a protiprávně vybírají poplatky,“ upozornila mluvčí společnosti Martina Gavendová. Zatím poslední případ se stal v Polance nad Odrou. Jedna z obyvatelek byla okradena dvojicí mužů, kteří se představili jako pracovníci vodáren a tvrdili, že jdou zkontrolovat novou kanalizační přípojku. Od ženy pak vybrali tisícikorunu. Za tuto službu by přitom žena neplatila ani skutečným zaměstnancům vodáren – společnost ji totiž nezpoplatňuje.

Světová organizace WWF požádala Úřad pro strandardy v reklamě (ASA) o přezkoumání reklamy holandské společnosti Shell v deníku Financial Times, která neprávem označila svá ropná pole v Kanadě za “udržitelná”, jež je pojem používaný ve spojitosti s ochranou životního prostředí a bojem proti klimatickým změnám. Reklama společnosti podporující těžbu ropy čelí obvinění, že uvedla zkreslené informace pod nálepkou zelené energie a označila projekt za “udržitelný”, aby vyvrátila možný negativní dopad na životní prostředí a klimatické změny.

Na základě nového EU nařízení o fúzích, přispěla Evropská komise k vytvoření joint venture zaměřující se na přenos elektrických energií, které bude fungovat pod názvem „Capacity Allocation Service Company for Central Western Europe“ (CASC). Na společné obchodní činnosti se budou podílet operátoři přenosových soustav z Belgie, Francie, Německa, Lucemburska a Nizozemí, kteří jsou zodpovědní za fungování elektrických sítí vysokého napětí v jejich národních územích. Po veškerém prozkoumání záměrů CASC došla Komise k závěru, že joint venture není překážkou k efektivní konkurenci v rámci Evropského ekonomického prostoru. Hlavním cílem CASC je poskytovat přeshraniční zásoby energií partnerům ze střední a západní Evropy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů