Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jubilejní Fresh Film Fest: soutěžně, ekologicky a pro studenty zdarma

Jubilejní Fresh Film Fest: soutěžně, ekologicky a pro studenty zdarma

Karlovy Vary - Pátý ročník největší evropské soutěžní přehlídky zaměřené na studentské filmy a debuty Fresh Film Fest začíná dnes v Karlových varech. Do 31. srpna uvede v deseti kinosálech kolem 200 filmů, čtvrtina v soutěžních sekcích. Promítat se bude v šesti sálech hotelu Thermal, v kinech Čas a Panasonic, klubu Elko a v Kině na řece. U příležitosti svých pátých narozenin nabízí letos festival pro všechny studenty denního studia akreditace zdarma. Česká televize jako hlavní mediální partner festivalu spustila speciální webový portál, kde jsou veškeré informace o Fresh Film Festu, program i videotéka.

Holka z roku 1968

V rámci slavnostního zahájení bude v předpremiéře uvedena pracovní verze nového filmu klasika české kinematografie Jana Němce Holka Ferrari Dino s Karlem Rodenem, Janem Budařem a španělskou herečkou Tammy Sundquist v hlavních rolích. Děj filmu začíná uprostřed noci 21. srpna 1968 a sleduje historii vzniku unikátních filmových záběrů z prvního dne okupace, které tehdy pořídil osobně režisér Němec s improvizovaným štábem, a které v srpnu 1968 doslova oblétly svět. Karlovarského uvedení filmu se vedle Němce osobně zúčastní i herec Jan Budař.

Novinkou festivalu je zavedení mezinárodní soutěže celovečerních debutů. Festival tím mění svůj formát - od studentské přehlídky k festivalům typu MFF Rotterdam, Turín a Angers. Soutěž debutů zahájí horor Řezník (The Butcher), přijat byl také japonský film Gachi Boy (Gachi Boy), který se v zemi svého vzniku setkal s vynikajícím diváckým přijetím. Českou republiku bude v soutěži debutů zastupovat "barokní western" mladého absolventa katedry dokumentu FAMU Radka Tůmy Plani di giardini ideali, uvedený v předpremiéře.

Hvězdy v porotě

V porotách festivalu zasedne za Českou republiku režisér a herec Miroslav Krobot nebo výtvarnice a nositelka Ceny Jindřicha Chalupeckého Kateřina Šedá. Mezi zahraničními zástupci se objeví začínající herec a scenárista Max Hoffmann, syn herce Dustina Hoffmanna nebo na Oscara nominovaný Géza M. Tóth. "Zatímco v minulém roce byla hlavní studentská soutěž bez českého zástupce, letos se v ní objeví hned dva filmy z pražské FAMU - 7 divů Bratislavy střihačky Alexandry Gojdičové a absolventský film studenta hrané režie Olma Omerzu Druhé dějství," říká programový ředitel Jakub Felcman.

Ceny na letošním Fresh Film Festu:
Fresh Generation (mezinárodní soutěž prvních a druhých celovečerních filmů jednotlivých tvůrců)

Hlavní studentská soutěž (mezinárodní soutěž hraných a dokumentárních filmů)

Theatre Optique (mezinárodní soutěž animovaných a experimentálních studentských filmů)

Centropa (středoevropská soutěž studentských filmů)

Kontakt (soutěžní sekce českých nezávislých filmů, která navazuje na oblíbenou soutěž Film Reflection.

Cena diváků
Fresh Film Fest nabídne i atraktivní výběr filmů v českých předpremiérách. Letos organizátoři uvedou například Tropickou bouři (Tropic Thunder) s Jackem Blackem a Robertem Downeym Jr. od herce a režiséra Bena Stillera a film Brada Silberlinga 10 položek a méně (Ten Items or Less) v hlavních rolích s Morganem Freemanem a Paz Vega. Na filmový hit letošního festivalu už v tuto chvíli aspiruje francouzský snímek o záhadách obrazů malíře Watteaua To, co viděly moje oči (Ce que mes yeux ont vu) režiséra Laurenta de Bartillata, který byl uveden v hlavní soutěži festivalu v Římě. Ze studentských filmů uvidí diváci také vítězný film studentského Oscara - film Na cestě (Auf der Strecke) a chybět nebude ani film oceněný hlavní studentskou cenou z Cannes - izraelský Amnon (Himnon). Fresh Film Fest slavnostně zakončí kultovní japonský western Sukiyaki Western Django od režiséra Takashiho Miike. V jedné z hlavních rolí se ve filmu objeví i Quentin Tarantino.

Lesk dodají odborníci ze světových festivalů

Na festivalu se uskuteční konference děkanů a ředitelů evropských filmových škol, hlavní slovo bude mít odstupující děkan FAMU Michal Bregant. Do Karlových Varů opět přijedou vedoucí dramaturgové předních evropských filmových festivalů - Bernard Payen z Týdne kritiky festivalu v Cannes, Ansgar Vogt z Berlinale Forum a Clarisse Robillard z Hlavního programu festivalu v Cannes.

V rámci doprovodného programu Fresh Film Fest uvede koncert kapely Orchestr Sakra Buraja nebo představení divadla Radio Ivo. Filmoví fanoušci se mohou těšit i na průřez tvorbou klasika českého animovaného filmu Karla Zemana. Přehlídka jeho filmů (Vynález zkázy, Čarodějův učeň, Ukradená vzducholoď a další) poběží po celou dobu festivalu v kině Panasonic. Programovým osvěžením bude také workshop Pixilace zaměřený na animační techniky či diskuse se zástupci České televize na témata  ČT a koprodukce a ČT a mladí tvůrci.

"Fresh" a ekologicky

Fresh Film Fest je ekologický a podporuje mladé designéry. Ve festivalovém obchodě se budou letos kromě tradičních "Fresh" předmětů prodávat i originální umělecké předměty z recyklovatelného materiálu navržené mladými designéry, kteří byli při tuto příležitost speciálně osloveni. Nový osvěžující design dostala i letošní cena Fresh Film Festu, kterou představují skleněné válce z olovnatého křišťálu, vyrobeného v nižborských sklárnách Rückl Crystal, naplněné naloženými "fresh" plody. Cena byla navržena šperkářem Zdeňkem Vackem a studentem designu na VŠUP Danielem Poštou.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů