Pátek, 19. dubna 2024

Až do 3. října mohou neziskové organizace žádat o podporu na rok 2009

Až do 3. října mohou neziskové organizace žádat o podporu na rok 2009

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo grantové řízení pro nestátní neziskové organizace na rok 2009. Občanská sdružení a obecně prospěšné společnosti mohou do 3. října 2008 předkládat projekty do šesti tématických oblastí zaměřených na ochranu životního prostředí a udržitelný rozvoj. Jedná se o jednoleté, neinvestiční projekty do 300 000 Kč. Celkově je plánováno na podpořené projekty využít 23 milionů korun. „Snažíme se prostředky k podpoře kvalitních neziskových projektů postupně zvyšovat, což se nám naštěstí daří. Neziskové organizace pracují velmi dobře a aktivity občanů v nich jsou důležité i pro skutečně fungující občanskou společnost,“ říká ministr životního prostředí Martin Bursík.

 „V příštím roce chceme kromě tradičních projektů podporovat i další aktivity, například související s českým předsednictvím v Radě  EU, zaměřené na udržitelnou spotřebu nebo na ochranu ovzduší,“ komentuje vyhlášenou výzvu náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková.

Mezi hlavní podporované oblasti patří změna klimatu, ochrana přírody a biologické rozmanitosti, životní prostředí a vlivy na lidské zdraví, přírodní zdroje, odpady, kvalita života, udržitelný rozvoj a průřezová oblast. Průřezová oblast se vztahuje zejména na projekty environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty a environmentálního poradenství, které řeší více témat dohromady.

MŽP podporuje projekty nestátních neziskových organizací každoročně. Za posledních 10 let podpořilo přibližně 1 800 projektů za celkovou částku cca 213 milionů Kč. Mezi úspěšné projekty z minulosti patří týden osvětových akcí k Evropskému týdnu mobility, organizovaný sdružením Auto*Mat v Praze. K dalším zajímavým projektům lze zařadit projekty občanského sdružení TYTO na ochranu sovy pálené a sýčka obecného na Moravě nebo aktivity Hnutí Brontosaurus, které se snaží zapojit mladé lidi do ochranářské práce pro přírodu a životní prostředí.

Podrobné informace o výběrovém řízení jsou zveřejněny na webových stránkách MŽP na adrese www.mzp.cz.

Výsledky a výstupy z  projektů podpořených MŽP v předcházejících letech jsou pro veřejnou správu, novináře i širokou veřejnost k dispozici v elektronické databázi na adrese www.mzp.cz.

Kontakt:

Tomáš Kažmierski, ředitel odboru evironmentálního vzdělávání, tel.: 267 122 113, tomas.kazmierski@mzp.cz

Helena Knappová, odbor  environmentálního vzdělávání, tel.: 267 122 226, helena.knappova@mzp.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů