Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Likvidace zbytků potravin znečišťuje švédské životní prostředí podobně jako například 460 000 vytápěných rodinných vil nebo 700 000 automobilů. Vyplývá to z nové studie švédského výzkumného institutu SIK, podle nějž by konec plýtvání s potravinami měl přibližně stejný přínos, jako kdyby ze švédských silnic zmizel každý sedmý automobil.

Akce Kam s petkou a papírem? Zazpívej si s upírem na podporu třídění odpadů určená především dětem se uskuteční na Smetanově náměstí v Děčíně v pondělí 1. září od 14.00. Je připraven bohatý kulturní a zabavný program se spoustou soutěží a odměn. Jako host se představí Václav Upír Krejčí.

Čína dnes zveřejnila zákon o podpoře recyklačního hospodářství.
Z nového zákona vyplývá, že Čína bude v budoucnosti nadále věnovat velkou pozornost recyklaci a využití odpadů, ale zároveň bude také uplatňovat stimulační a trestní opatření ve prospěch šetrného a efektivního využívání zdrojů.
Tento zákon se zaměřuje na to, aby byl nastolen systém celkové kontroly využívání zdrojů a vypouštění odpadů, aby byl vytvořen systém odpovědnosti, kterou by měli převzít hlavně výrobci a aby byla zintenzívněna správa podniků, které se vyznačují vysokou spotřebou energie a vody.
Nový zákon vstoupí v platnost začátkem příštího roku. Čínské vláda se nyní snaží revidovat a zdokonalovat více než 300 příslušných norem.
 
Nedávná studie neziskového ekologického sdružení Transport & Environment poukázala na snížení emisí CO2 u nově vyráběných vozidel o pouhé 1,7%. Během nadcházejících 4 let by měly podle plánované evropské legislativy dosáhnout v průměru snížení o 17%. Největší pokrok zaznamenala německá automobilka BMW, která dosáhla poklesu emisí o 7,3%, a naproti tomu u japonské Hondy došlo k nárůstu o 1,1%.

Evropská komise žádá zainteresované strany o vyplnění on-line dotazníku, ve kterém se vyjádří k otázkám, jak přispět k dosažení zpomalení a zastavení globálního oteplování. Do konzultace se mohou zapojit jednotliví občané stejně jako představitelé průmyslu nebo akademických kruhů, zástupci spotřebitelů nebo nevládní organizace. Konzultace je otevřena do 10. října 2008.

Více informací

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů