Pátek, 19. dubna 2024

Bursík by v případě prohry s Kuchtovou zvažoval odchod z vlády

Bursík by v případě prohry s Kuchtovou zvažoval odchod z vlády

Praha - Předseda Strany zelených (SZ) a ministr životního prostředí Martin Bursík zvažuje odchod z vlády i vedení strany, pokud by jeho kritička, první místopředsedkyně strany Dana Kuchtová zvítězila v sobotu ve volbě předsedy SZ. V rozhovoru pro Českou televizi ráno uvedl, že by odešel. Na dopolední tiskové konferenci svá slova zmírnil s tím, že by o tom intenzivně uvažoval. "Není možné být ve vládě a současně v opozici," konstatoval. Své setrvání by ale zvažoval kvůli nastávajícímu předsednictví země evropské sedmadvacítce.

Stejný postoj jako Bursík zaujal ministr školství Ondřej Liška. Bursík ale zdůraznil, že na sjezdu v Teplicích svou koncepci obhájí a zvítězí, a jde tedy podle něj o hypotetickou možnost.

Kuchtová na prohlášení reagovala výzvou, aby Bursík před sjezdem situaci nevyhrocoval, v případě jejího úspěchu by měl zůstat ve vládě i straně. "Měl by respektovat usnesení sjezdu, ať už bude jakékoli, a dál pracovat pro stranu," řekla ČTK. Bursíkův postoj podle ní ilustruje důvody, proč proti němu kandiduje. "Neumí pracovat v týmu. Mezi námi je rozdíl v pojetí řízení. Já umím a chci spolupracovat s lidmi, kteří mají jiný názor, nejen s těmi, kteří jsou mi blízcí," uvedla.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ) na stejné téma ČTK řekl, že by v případě vítězství Bursíkovy oponentky chtěl s Kuchtovou o svém dalším působení ve vládě jednat. "Pokud by chtěla, abych prosazoval jinou zahraniční politiku, musel bych se poroučet," uvedl. Kuchtová už dlouhou dobu tvrdí, že Schwarzenberg nehájí zelenou politiku, například v otázce amerického radaru protiraketové obrany. Ve vládě by podle ní mohl zůstat, ale jako reprezentant jiné strany. "Vážím si ho, ale dělá vždy, co chce," konstatovala.

Již dříve Bursík řekl, že v případě, že svůj post obhájí, Kuchtovou ve svém týmu nechce. V případě, že by předsednickou funkci neobhájil, by do předsednictva nekandidoval. "Dana Kuchtová a já máme odlišný politický koncept Strany zelených a budoucnost vidíme jinak. Nebylo by ani možné, abych byl ve vládě. Myslím si ale, že sjezd v tomto smyslu dopadne dobře a zvítězí kontinuita, vedení dostane nový mandát, strana se sjednotí, bude to základ nové etapy Strany zelených," uvedl Bursík v ČT.

Politik by měl podle něj především zvažovat, zda jsou jeho kroky prospěšné pro stranu a až později, zda jsou prospěšné pro něj. Nedovede si také představit formu garancí, kterou by Kuchtová zajišťovala loajalitu ke straně.

Předseda zelených již dříve delegáty sjezdu, na kterém bude obhajovat funkci, varoval před volbou své protikandidátky. Ve vnitrostranickém bulletinu použil ostrá hodnocení. Uvedl také, že by Kuchtová mohla na poslední chvíli kandidaturu vzdát, aby si udržela moc jako místopředsedkyně. To Kuchtová odmítla.

Podle výsledků průzkumu agentury Median pro ČT, které byly zveřejněny v pořadu Otázky Václava Moravce, by většina lidí chtěla v čele SZ její místopředsedkyni Danu Kuchtovou, u voličů této strany má ale mírnou převahu současný šéf zelených Martin Bursík.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů