Pátek, 19. dubna 2024

MŽP a starostové Zdravých měst budou úzce spolupracovat

MŽP a starostové Zdravých měst budou úzce spolupracovat

Ministr životního prostředí Martin Bursík a předseda Národní sítě Zdravých měst ČR [1] Petr Řezníček podepsali na konci srpna vzájemnou dohodu o spolupráci. Předmětem dohody je prohloubení dosavadní dobré spolupráce a vzájemná součinnost při prosazování a propagaci principů udržitelného rozvoje na místní a regionální úrovni, především pomocí mezinárodního programu místní Agenda 21 [2].

Národní síť Zdravých měst ČR (NSZM) se zavázala k výměně a šíření informací souvisejících s problematikou šetrného rozvoje měst a regionů, do kterého se aktivně zapojují občané. „Udržitelný rozvoj stojí na spolupráci napříč tématy, od dopravy až po podporu zdraví. Stejně tak je ale důležité propojit místní aktivity s národními a mezinárodními programy, a k tomu by měla přispět tato dohoda. Budeme ministerstvu poskytovat naše zkušenosti a informace v oblasti prosazování udržitelného rozvoje na místní úrovni. Ministerstvo tak bude moci směřovat svoji finanční i odbornou pomoc obcím mnohem efektivněji,“ říká o základních myšlenkách dohody předseda NSZM.

Mezi konkrétní oblasti spolupráce bude patřit např. environmentální vzdělávání pracovníků úřadů, finanční podpora měst v oblasti udržitelného rozvoje, zapojování veřejnosti do rozvoje obce apod.

Ministerstvo získává partnera, který již patnáct let úspěšně realizuje mezinárodní standardy, obsažené v řadě dokumentů a koncepcí, v konkrétních městech s konkrétními problémy. „Rádi využijeme znalost starostů a starostek měst a obcí, které dělají spoustu konkrétních věcí pro kvalitu života svých obyvatel, komunikují s nimi a zvou je pravidelně k aktivní účasti na rozhodování o tom, jak a kam se má jejich obec rozvíjet,“ říká ministr životního prostředí Martin Bursík.

NSZM se tak stává oficiálním partnerem ministerstva pro tato témata na úrovni měst a obcí v ČR. MŽP naopak získává přímého partnera na straně starostů měst a obcí. Dohoda deklaruje zájem o rozšíření dosavadní spolupráce a informovanosti, neobsahuje žádné finanční závazky.

Poznámky:

[1] Národní síť Zdravých měst ČR je asociace sdružující města, obce a regiony, které realizují mezinárodní Projekt Zdravé město. Zdravá města, obce a regiony již 15 let v ČR systematicky podporují kvalitu veřejné správy, kvalitu strategického plánování a řízení s ohledem na udržitelný rozvoj a podporu zdraví, ptají se svých obyvatel na jejich názory. NSZM má dnes 85 členů, s regionálním vlivem na 1768 měst a obcí, ve kterých žije 3,1 milionu obyvatel (30 % populace ČR). Více informací o NSZM naleznete na internetových stránkách www.zdravamesta.cz.

[2] Místní Agenda 21 je mezinárodní program zavádění zásad udržitelného rozvoje na místní úrovni (města, obce, regiony). V ČR podle místní Agendy 21 postupují radnice malých obcí, měst i regionů, jejich přehled naleznete na níže uvedeném odkazu. Cílem programu místní Agenda 21 je vytváření procesů, které příznivě ovlivní kvalitu života nejen součastných obyvatel měst, ale také život generací jejich dětí, to vše ve spolupráci s veřejností. Více informací: http://www.ma21.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů