Pátek, 19. dubna 2024

Jak dál s odpady v Moskvě?

Jak dál s odpady v Moskvě?
Každý rok vyprodukuje Moskva přibližně 5,5 milionu tun odpadu. Větší část z něj nikdo netřídí a nereyckluje. Cca 4 tuny jsou vyvezeny na skládky v okolí. Podle odborníků se nyní téměř patnáctimilionová aglomerace nachází na pokraji ekologické katastrofy. Regiony v okolí Moskvy pro odpad z hlavního města své skládky uzavírají, samy mají vlastních odpadků dost.

Podle pana Keskinova z oddělení komunálních služeb moskevské radnice je uzavřeno už deset původně využívaných skládek a provoz dalších je pro "moskevské odpadky" výrazně omezen. V nejbližších třech letech bude zřejmě zcela nemožné skládky v okolí metropole využívat.

Radnice proto plánuje, že se od skládek v okolí "osamostatní". Nyní se spaluje jen 13 procent městského odpadu, už za 4 roky by to mělo být 56 procent. V této polovině odpadu bude ale zahrnuta většina běžného odpadu domácností. Do země by podle  představ mělo být ve stejném roce uloženo jen cca 12 procent odpadu. Zbývající necelou 1/3 moskevské odpadní produkce bude podle plánů nutné recyklovat.

ZDROJ: Ekolist, ČTK, kráceno, upraveno 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů