Čtvrtek, 25. dubna 2024

Fond si objednal externí protikorupční audit

Hlavním cílem auditu je identifikovat riziková a slabá místa procesu přerozdělování prostředků z fondů Evropské unie
Fond si objednal externí protikorupční audit
Ředitel Státního fondu životního prostředí ČR dnes podepsal s Davidem Ondráčkou, ředitelem Transparency International, a ředitelem Oživení Štěpánem Rattayem smlouvu na zpracování externího protikorupčního auditu.

Hlavním cílem auditu je identifikovat riziková a slabá místa procesu přerozdělování prostředků z fondů Evropské unie a národních zdrojů a navrhnout opatření na jejich odstranění. Výsledky protikorupčního auditu bude mít fond podle dohodnutého harmonogramu k dispozici v dubnu 2009.

Ředitel fondu Petr Štěpánek k tomu uvedl: „Audit jsme iniciovali proto, že v dotačním prostředí postrádáme jednoznačné etické mantinely pro poradce, dodavatele i žadatele. Tyto role se často navzájem prolínají. Do procesu často zasahují pochybní zprostředkovatelé, využívající neznalost žadatelů a slibující, že přidělení dotace dokáží zajistit. Pochybnosti máme i o střetu zájmů na straně konzultantů a dodavatelů, musíme hlídat výběrová řízení."

Protikorupční audit bude probíhat ve dvou etapách

První etapa spočívá ve vytvoření mapy rizik pomocí analýzy procesu přijímání a zpracování žádostí a kontroly projektu po jeho dokončení, analýzou pravidel pro komunikaci mezi SFŽP a žadateli před podáním žádosti a analýzou stížností a podnětů doručených fondu od roku 2004. Audit se zaměří také na mediální kauzy a jejich zjištění a vyjádření kompetentních osob a organizací k existujícím kauzám.

Chybět nebude kontrola konkrétních projektů a přijatých žádostí, včetně těch, kde proběhla interní kontrola, s důrazem na kvalitu výběrových řízení, které organizuje příjemce podpory.

V druhé etapě auditoři navrhnout postup pro odstranění rizikových a slabých míst procesu přerozdělování dotačních prostředků, a to zvlášť pro rozhodovací oblasti a zvlášť pro kontrolní proces.

Externí audit zajistí Transparency International a sdružení Oživení

Transparency International - Česká republika (TIC) je od roku 1998 součástí mezinárodní sítě nevládních organizací Transparency International (TI). Jejím posláním je mapovat stav korupce v ČR a svou činností aktivně přispívat k jejímu omezování. TIC se zaměřuje především na prosazování systémových změn v oblasti veřejné správy, legislativy a soukromého sektoru. Kromě projektů, které se dlouhodobě věnují konkrétním oblastem (například problematice veřejných zakázek, střetu zájmů, zdravotnictví či hospodaření obcí s veřejnými prostředky) poskytuje TIC také právní poradenství , provozuje protikorupční linku 199 a vzdělávací služby pro veřejnou správu.

Občanské sdružení Oživení se systematickým odhalováním střetu zájmů a korupce ve veřejné správě a zvyšováním transparentnosti veřejného sektoru zabývá od roku 1999. Věnuje se jak monitorování případů střetu zájmů a korupce a následně informování veřejnosti, tak přípravě a prosazování systémových protikorupčních opatření včetně ovlivňování legislativy.

null

null

Ředitel SFŽP ČR Petr Štěpánek, David Ondráčka, ředitel Transparency International a ředitel Oživení Štěpán Rattay při podpisu smlouvy.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů