Pátek, 29. března 2024

Ekologie odposlechů

Ekologie odposlechů
Se začátkem nového školního roku připadla telefonním operátorům nová povinnost jeden rok uchovávat údaje kdo s kým si telefonuje či esemeskuje, jak dlouho hovoří nebo jestli jenom prozvání. Nařizuje to novela zákona o elektronických komunikacích, kterou ČR přijala z podnětu Evropské unie.

Nyní už jenom čekám, kdy přijde z EU nařízení, aby pošta uchovávala záznamy o tom, kdo komu píše, jak dlouhé dopisy a jestli neposílá jenom prázdné papíry. Budou se muset rozlepovat obálky, ale to je drobnost, kterou stejně jako u telefonů poslanci vyřeší novelou zákona. Také se bude zaznamenávat kam kdo jel, jestli se tam s někým setkal nebo jestli jenom dotyčnému dal znamení tím, že mu projel pod okny. Uznávám, že tato opatření, první přijaté a ta další zatím jen hrozící, pomohou policii a třeba bude dopadeno i několik lupičů. S nimi ale i my všichni ostatní. Po loňském slibném poklesu odposlechů se trend obrací.

Jak na informace o rozšiřování odposlechů, jinak se tomu říct nedá, budou reagovat telefonující? Budou se bát telefonovat. Bez ohledu na slavné prohlášení jednoho policejního ředitele, že kdo nedělá nic špatného, tomu nemusí odposlech a sledování vadit, si budou informace předávat osobně . Ve věku rozvíjejících se informačních technologií budou uživatelé zvažovat, jestli nemají raději své elektronické pomocníky vypnout a dojet informaci předat osobně.

Kde je v tom ekologie? Vynechme pro tuto chvíli evidentní ekonomické ztráty, vliv na snížení DPH, náklady stovky milionů na uchovávání dat a prosté otravování lidí. Zamysleme se nad ekologií těchto zbytečných cest.

Nenašel jsem zatím žádnou statistiku zbytečných cest a nevím, jak by to mohli statistici zjistit.

Ale přesto, kolik je řidičů, kteří se bojí po telefonu dohadovat dodací podmínky, kteří nechtějí, aby někdo shromažďoval údaje o jejich obchodních partnerech, subdodavatelích, poradcích, právních kancelářích nebo třeba jen milenkách a oblíbených restauracích? Kolik cest by se nemuselo uskutečnit? Kolik je to zbytečně spálené ropy?

V Bruselu je komise, která hlídá životní prostředí a brání oteplování planety skrze kysličník uhličitý. Je tam také druhá komise, která produkci tohoto plynu zvyšuje. Nějak mi to nede dohromady.

Jaroslav Mitlener
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů