Čtvrtek, 28. března 2024

Nové tváře, staré problémy

Nové tváře, staré problémy
Martin Bursík porazil Danu Kuchtovou. Převážila obava, že změna pošle zelené mimo Sněmovnu.

Vypadá to na první pohled, že na teplickém sjezdu Strany zelených Martin Bursík rozbil bank. Obhájil předsednické křeslo, vytlačil z vedení svoji soupeřku Danu Kuchtovou i řadu dalších odpůrců. Dál posílil orientaci na strategickou spolupráci s ODS. To vše, bez ohledu na to, že se mu nakonec pro obstrukce nepodařilo změnit stanovy, je možné označit za úspěch.
Ale jen na první pohled. Ve skutečnosti Bursík pouze nepřipustil otevřený příklon zelených k ČSSD. O mnoho víc toho nedosáhl. Strana zůstala rozštěpená. Jeho protivníci sice ztratili posty v řídicích strukturách, na druhé straně mají větší volnost při kritice spolupráce s ODS. Staronový předseda, a tím celý kabinet se navíc definitivně dopracovali k tomu, že rebelující poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová váhají, zda mají koalici ještě vůbec podporovat.
Dosud bylo hlasování Sněmovny o důvěře vládě jen divadlem s předem jistým koncem. Od nynějška bude pro premiéra Mirka Topolánka jasným nebezpečím. O hlasování už nemluví opoziční ČSSD, ale právě poslankyně zelených Zubová. Vyzvala totiž kabinet, aby sám s takovou žádostí předstoupil.
Reagovala tak na informace televize Nova a deníku MF Dnes o tom, že se ji poslanec ODS Jan Morava chystal v zájmu své strany vydírat. Pozadí aféry, v níž novináři za pomoci Topolánkova odpůrce Vlastimila Tlustého sehráli zaměstnance fiktivní agentury nabízející politikům kompromitující materiály, je nejasné. Není ani zřejmé, zda poslanec jednal sám, nebo na pokyn ODS. Ta se od případu distancovala a donutila Moravu, aby se v pondělí svého sněmovního křesla vzdal.

Mnoho se nezměnilo
Pravdou zůstává, že o politice strany a všech oficiálních výstupech pro veřejnost začnou rozhodovat Bursík a jeho lidé. Kuchtová jednoznačně prohrála boj jak o předsednickou, tak i o místopředsednickou funkci. V té ji dokonce vystřídal ministr školství Ondřej Liška, který ji již vloni nahradil v čele resortu.
K čemu to ale je? Ve vládě zelení nepochybně budou mluvit jedním hlasem. Tak tomu ale bylo už v minulosti, protože i Džamila Stehlíková (stejně jako ministr zahraničí Karel Schwarzenberg) stojí na Bursíkově straně.
Ve Sněmovně zůstává vše při starém. Ze šesti poslanců se vedení strany může doopravdy spolehnout jen na čtyři. Kromě Bursíka, Kateřiny Jacques a Lišky ještě na Přemysla Rabase. Dva chybějící hlasy mohou ovlivnit schvalování nových zákonů.
Prvním velkým testem se stane jednání o rozpočtu, kde Zubová a Jakubková komplikovaly miliardovými požadavky situaci Ministerstva financí už vloni. Bursík se na obě poslankyně snaží tlačit přes regionální organizace strany, ale reálnou moc dohnat je buď k poslušnosti, či k rezignaci nemá.
Úplně jasné to není ani ve vedení strany. Na novou místopředsedkyni Jacques se Bursík může stoprocentně spolehnout. Je to přece jen jeho přítelkyně. Tato jistota nicméně není zadarmo. Zelení se vždy vyhraňovali jako strana odlišná od politických harcovníků. Jako bojovníci proti korupci a různým osobním klikám. Právě to k nim přivedlo voliče a je to pro ně, alespoň podle politologů, daleko důležitější než boj proti jaderné energetice.
Proti linii strany zprvu nepůjde ani další místopředseda a jinak náměstek brněnského primátora Martin Ander. Problém však může být s tím, že je zatím zvyklý na jinou koalici než tu vládní. Brno totiž vede sociální demokracie.
Vlastní politiku může časem rozehrát druhý muž ve straně Liška. Ve stěžejních otázkách sice podporuje Bursíka, přesto ale má na mnoho věcí zcela jiné názory než ODS. Na rozdíl od ní patří k eurooptimistům. Prosazuje přímou demokracii prostřednictvím referenda a velké pochybnosti má o umístění americké radarové základny v Brdech.

Souboj příchozích
Proč ale Bursík vyhrál? Už od jeho nástupu do čela v roce 2005 se zelení dělí zhruba na tři části.
Pravice právě v čele s Bursíkem vsadila na spolupráci s ODS a s lidovci. Jejím zázemím jsou voliči, kteří v minulosti vybírali jiné strany. Především Unii svobody a ODA. Relativně mladí, vzdělaní a majetní. Sami se považují za liberály, rozdělení politiky na pravici a levici neuznávají. Takových je mezi přívrženci zelených nejvíc.
Zhruba stejně silná, ale podstatně méně zkušená je ve straně další skupina. Ti, kteří by se nebránili spolupráci se sociální demokracií. Kuchtovou si takříkajíc vypůjčili, vždyť ta nedávno přišla s Bursíkem. Do doby, než kvůli problémům s čerpáním evropských peněz musela z vlády odejít, se sama prohlašovala za jeho loajálního spojence.
Nejhlasitějším mluvčím této levice zůstává Matěj Stropnický. On i jeho kolegové vzpomínají na předbursíkovské časy, kdy v Lidovém domě o zelených mluvili jako o přirozeném spojenci pro levicovou vládu. Za sociálnědemokratického premiéra Vladimíra Špidly se v jejich prospěch zvažovala úprava volebního systému.
Ani v jejich případě nejde o politiky, kteří by Stranu zelených zakládali. Stejně jako Bursík přišli až v roce 2002, kdy se stala útočištěm pro lidi z rozmanitých občanských iniciativ. Nyní zvažují, zda uvnitř strany nevytvořit vlastní názorovou platformu.
Třetím blokem je nevyhraněný střed. V něm jsou skuteční zelení, často z regionů. Pro ně vždy byla důležitější praktická témata. Pokud Kuchtová spoléhala, že právě mezi nimi získá hlasy, protože jako jedna z protitemelínských aktivistek patří tak trochu mezi ně, tak se přepočítala.
Stojí totiž za Bursíkem, kterému přičítají zásluhy o to, že Strana zelených vstoupila nejen do Sněmovny, ale hned také do vlády. To je ojedinělé i z evropského hlediska. A především to, že programové cíle zelených (například ekologická daň, vládní projekty na úsporu energie, odpor k jádru) týkající se ochrany životního prostředí jsou programem kabinetu. Že tomu tak doopravdy je, potvrzuje fakt, že Topolánkovi odpůrci v ODS, za nimiž stojí prezident Václav Klaus, často mluví o zezelenání občanské demokracie. Ze všech těchto důvodů u řadových zelených převážila obava, že jakákoliv radikální změna by jejich stranu poslala mimo parlament.
Ukázkou mocenských poměrů byl víkendový souboj mezi Bursíkem a Kuchtovou. Po odečtení hlasů těch, kdo volební lístky vůbec nevhodili, se za předsedu postavilo 227 delegátů. Za vyzyvatelku 109. Tedy skoro přesně dvě ku jedné.

Paroubek spokojen
Přes všechnu nejistotu může Topolánek slavit. Zelení jako celek teď jeho kabinet určitě neopustí. Problémy uvnitř nejmenší koaliční strany může později utlumit české předsednictví v Evropské unii. Až v polovině příštího roku skončí, stejně už začne příprava na parlamentní volby v roce 2010.
Navíc na kongresu ODS bude premiér moci tvrdit, že se mu za pomoci Bursíka zelené podařilo umravnit. A že ti i pro příště mohou být koaličním partnerem. Zatím k něčemu takovému v ODS nálada není.
Paradoxně mohou být spokojeni rovněž sociální demokraté. Navenek se netajili přáním, aby Bursík padl. Na druhé straně v Kuchtové neviděli politika, který by rozbíjel současný kabinet. Nemluvě o tom, že se teď do řízení země nijak nehrnou.
Ve vedení největší opoziční strany, která se považuje za vítěze příštích voleb, se už více myslí na budoucnost. Proto je slyšet zcela opačné hlasy. Například takové, že by po vítězství Kuchtové vzrostla neochota zelených k dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Za dva roky by prý spory na toto téma mohly komplikovat jednání o růžovo-zelené vládě.
Ze všeho nejvíc by sociálním demokratům vyhovovaly další vnitrostranické spory. Ty srážejí oblibu zelených u veřejnosti. Předseda ČSSD Jiří Paroubek by tak stále mohl spoléhat na to, že zelení ze Sněmovny vypadnou. Možná i lidovci. Pak by se před ním objevila šance sestavit menšinovou vládu s tichou podporou komunistů.

AUTOR: Josef Pravec
AUTOR: Jiří Kouda
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů