Pátek, 29. března 2024

Evropský týden mobility se letos zaměří na čistotu ovzduší

Evropský týden mobility se letos zaměří na čistotu ovzduší

Od úterý 16. 9. bude probíhat v České republice i v celé Evropě již posedmé mezinárodní kampaň Evropský týden mobility, která vyvrcholí Dnem bez aut (22. 9.). Kampaň upozorňuje na negativní důsledky automobilové dopravy pro životní prostředí a zaměřuje se na podporu šetrných způsobů dopravy ve městech a obcích. Také letošní tématem, kterým je „Čistý vzduch všem“, navazuje Evropský týden mobility na problematiku ochrany klimatu. Letos se do kampaně přihlásilo více než 2000 měst v Evropě. Téměř polovinu z 87 měst zapojených v rámci ČR tvoří členská města a obce Národní sítě Zdravých měst (NSZM).

 

Evropský týden mobility (ETM) nabídne opět kromě jednorázových osvětových akcí také trvalá opatření ke zvýšení bezpečnosti v dopravě a zlepšení kvality ovzduší ve městech a obcích. Ulice a náměstí budou tradičně patřit chodcům a cyklistům, letos proběhne v některých městech také měření kvality ovzduší. Chystají se rovněž další doprovodné aktivity, související s ochranou zemského klimatu a letošním tématem „Čistý vzduch všem“. V Chrudimi vyhlašují například soutěž pro všechny stupně ZŠ na projekty, které přispějí k ochraně klimatu, v dalších Zdravých městech bude veřejnosti otevřena mezinárodní výstava evropských měst IMAGINE.

Chraňme klima Země!

Zdravé město Chrudim vyhlašuje u příležitosti ETM akci s názvem „Chraňme klima Země!“, která spočívá ve zpracování konkrétního projektu, který bude přínosem pro životní prostředí. Zapojit se mohou skupiny složené z žáků, studentů a učitelů mateřských, základních a středních škol. Každá skupina může podat projekt nejpozději do 15. 11. 2008. Pro vítěze je ve spolupráci s odbornými partnery připravena například exkurze do Litoměřic, kde se blíže seznámí s problematikou využívání obnovitelných zdrojů energie na konkrétních instalacích a zařízeních. Úspěšné projekty budou finančně podpořeny nejen městem, ale také zastoupením Evropské komise v ČR a mezinárodní asociací Energie-Cités. „Žáci a studenti tak mohou svými projekty skutečně přispět k ochraně klimatu,“ zdůrazňuje přínos soutěže místostarosta Chrudimi Petr Řezníček.

Místa, která nás inspirují

Na kampaň ETM a Den bez aut bude navazovat také unikátní putovní výstava „Místa, která nás inspirují“, připravená v rámci mezinárodní iniciativy IMAGINE. Na příkladu šestnácti světových měst výstava ukazuje úspěšná a inovativní řešení v oblasti dopravy a energetiky, která snižují spotřebu ropy a uhlí, šetří naše zdraví a peníze. Díky aktivní spolupráci asociace Energie-Cités a Národní sítě Zdravých měst ČR a za finanční podpory společnosti Knauf Insulation ČR se podařilo tuto výstavu přeložit do českého jazyka a vystavovat při různých příležitostech po celé republice. Postupně mohou zájemci výstavu zhlédnout ve Zdravých městech Chrudim (1.–18. 9.), Kopřivnice (19.–28. 9.), Hlinsko (30. 9. – 9. 10.) a v městské části Praha – Libuš a Písnice (10.–30. 10.). Do konce roku se výstava objeví v dalších Zdravých městech i na řadě konferencí.

 

STŘÍPKY Z AKCÍ V RÁMCI EVROPSKÉHO TÝDNE MOBILITY 2008 (16.-22.9.)

 

1.–18. 9.

o         Chrudim: Ve vestibulu staré radnice na Resslově náměstí bude umístěna výstava „Místa, která nás inspirují“ v rámci iniciativy organizace Energie-Cités s názvem IMAGINE. Bude také vyhlášena výtvarná soutěž pro děti na téma „Chraňme klima Země“.

16. 9.

o         Jihlava: Od gymnázia odstartuje cyklistický výlet „Po jihlavských cyklotrasách“.

o         Pelhřimov: Uskuteční se zábavný program pro veřejnost s názvem „Dnes na dopravním hřišti a na silnici příště“.

o         Strakonice: Pod heslem „Strakonicemi na dopravním prostředku poháněném vlastní silou“ se uskuteční jízda kolech, koloběžkách a bruslích.

o         Velké Meziříčí: V ulici Ostrůvek proběhnou závody ekologicky nezávadných dopravních prostředků pro všechny věkové kategorie pod názvem „Jak jezdit bez kouře a hluku“.

17. 9.

o         Letovice: Děti budou pod heslem „Jezdíme s úsměvem“ společně se strážníky Městské policie kontrolovat řidiče a cyklisty projíždějící Letovicemi.

o         Litoměřice: Na dětském dopravním hřišti v Jiráskových sadech se uskuteční zábavné dopoledne pro děti z MŠ s názvem „Bezpečná ulice“. Starší děti uspořádají anketu „Můj dopravní prostředek“ o způsobech přepravy a kvalitě ovzduší.

o         Třebíč: Pro nejmenší děti budou připraveny soutěže, hry, malování, jízda na motorkách (odrážedlech) a poznávání dopravních značek v rámci „Dopravního dopoledne v Šikulce“.

18. 9.

o         Bolatice: Ulice Školní bude na hodinu uzavřena pro auta a proběhne zde závod na koloběžkách a in-line bruslích. V areálu MŠ a ZŠ se zároveň uskuteční akce s názvem „Malování na asfalt pro děti a rodiče“.

o         Jilemnice: Na Masarykově náměstí bude umístěn informační stánek k mezinárodní kampani „I ty ovládáš změny klimatu“ a soutěži „Be a changer“, která je určena pro všechny, kdo chtějí pomoci životnímu prostředí prostřednictvím změny každodenních návyků.

o         Říčany: Občané si budou moci na vlastní kůži vyzkoušet, jak se žije vozíčkářům na silnici v invalidním vozíku.

o         Ústí nad Labem: Ve všebořické vozovně trolejbusů proběhne Den otevřených dveří, který bude zahrnovat také nabídku přeměřování tachometrů motorových vozidel a ukázky aut s hybridním pohonem.

19. 9.

o         Hlučín: Na Mírovém náměstí se uskuteční recesistická soutěž „Hlučínská světluška“ o nejnápadněji osvětlené jízdní kolo.

o         Telč: Pro žáky 3. tříd ZŠ budou připraveny na dopravním hřišti jízdy zručnosti s možností získat „cyklistický řidičský průkaz“.

o         Vsetín: „Úředníci na kolech“ je název akce zaměřené na podporu využití kola zaměstnanci Městského úřadu pro dopravu do práce.

20. 9.

o         Karlovy Vary: V rámci „Dne cyklistiky“ bude probíhat projekce filmů k environmentální problematice na téma „Pohyb vlastní silou“.

o         Kopřivnice: Zdravé formy dopravy si mohou vyzkoušet ti, kdo se zúčastní Běhu rodným krajem Emila Zátopka nebo Pochodu všech generací.

o         Karviná: Před Slezskou univerzitou OPF proběhnou závody na koloběžkách a kolečkových bruslích pod názvem „Vše na kolečkách“.

o         Moravská Třebová: Ukázky tradičních způsobů dopravy z jiných zemí připravil Dům dětí a mládeže Moravská Třebová.

21. 9.

o         Kroměříž: Proběhne „Setkání u zdymadla“ spojené s plavbou unikátním hausbótem na solární pohon.

22. 9.

o         Brno: Během besedy pro veřejnost na téma rozvoje městské hromadné dopravy bude představen modernizovaný vozový park s nízkopodlažními vozidly, systém preference vozidel MHD v městském provozu a moderní řídicí a informační systém.

  • Česká Lípa: Ve spolupráci se Střední průmyslovou školou proběhne dotazníkové šetření, které bude zkoumat spokojenost obyvatel s dopravou, bezpečností a životním prostředím ve městě.
  • Frýdek-Místek: 17 hodin odstartuje ze Zámeckého náměstí cyklojízda městem a jeho okolím.
  • Hodonín: Pod heslem „Dejte autu volno!“ se budou na uzavřených vozovkách u Zeleného domu pohody a u MŠ konat soutěže a závody v jízdě na koloběžkách.
  • Poděbrady: Žáci základních škol TGM a Na Valech, kteří přijedou do školy na kole, obdrží malou odměnu.
  • Prostějov: Zastupitelé města se tradičně zúčastní běhu na náměstí T. G. Masaryka, další soutěže jsou určeny pro hendikepovanou mládež a pro děti z 1. stupně ZŠ.
  • Přeštice: Pod heslem „Město pro cyklisty“ se uskuteční společná vyjížďka zastupitelů a občanů do okolí Přeštic.
  • Příbram: Na náměstí 17. listopadu odstartuje v 17:00 slavnostní cyklojízda městem.
  • Štětí: V rámci programu na Novém náměstí proběhnou předváděcí jízdy elektromobilů.
  • Uherský Brod: Během hlavního programu Dne bez aut na Masarykově náměstí bude k vidění nárazový trenažér, proběhnou také ukázky první pomoci a hry pro děti na dopravní téma.
  • Tábor: Na náměstí T. G. Masaryka budou předvedeny autobusy a automobily na zemní plyn.
  • Uherské Hradiště: Na Masarykově náměstí budou k vidění bezbariérové autobusy i s možností ukázkové jízdy.
  • Velký Beranov: Děti ze základní školy budou měřit frekvenci projíždějících vozidel a dodržování předepsané rychlosti v okolí školy.

Podrobný program zapojených měst naleznete na www.nszm.cz.

Kampaně ETM a DBA koordinuje v České republice Ministerstvo životního prostředí, seznam zapojených měst a obcí je k dispozici na stránce www.env.cz.

Do kampaní ETM a DBA se letos zapojují nebo ji podpoří tito členové NSZM:

Bolatice, Boskovice, Brno, Česká Lípa, Desná, Frýdek-Místek, Hlinsko, Hlučín, Hodonín, Chrudim, Jihlava, Jilemnice, Karlovy Vary, Karviná, Kopřivnice, Kroměříž, Letovice, Litoměřice, Orlová, Pelhřimov, Poděbrady, Prostějov, Přeštice, Příbram, Říčany, Strakonice, Štětí, Tábor, Telč, Třebíč, Třeboň, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Ústí nad Labem, Varnsdorf, Velké Meziříčí, Velký Beranov, Vsetín, kraj Vysočina.

 

 

 

·          mezinárodní Projekt Zdravé městov roce 1988 iniciovala Světová zdravotní organizace a k jeho realizaci přizvala nejvýznamnější evropské metropole. Za patnáct let trvání projektu v Evropě vzniklo 1300 Zdravých měst ve 30 zemích (např. Velká Británie, Francie, Itálie, Německo, Maďarsko aj.). Základním cílem této aktivity je podpořit na úrovni měst, obcí a regionů realizaci mezinárodně uznávaných hodnot: zdraví, udržitelný rozvoj a kvalitu života.

·          Národní síť Zdravých měst ČR - asociace sdružující města, obce a regiony, které realizují mezinárodní Projekt Zdravé město (PZM) – Zdravá města, obce a regiony systematicky podporují kvalitu veřejné správy, kvalitu strategického plánování a řízení s ohledem na udržitelný rozvoj a podporu zdraví, ptají se svých obyvatel na jejich názory. NSZM má dnes 85 členů, s regionálním vlivem na 1767 měst a obcí, ve kterých žije 3,1 milionu obyvatel   (30 % populace ČR). Více informací o NSZM naleznete na internetových stránkách www.zdravamesta.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů