Čtvrtek, 28. března 2024

Evropský týden mobility startuje

Evropský týden mobility startuje

V úterý 16. září začne v českých a moravských městech již posedmé Evropský týden mobility, během kterého se v celé Evropě lidé účastní akcí, které organizuje jejich město, obec či oni sami. Vyvrcholením Týdne mobility je Evropský den bez aut (22. září) – zábava, soutěže, pohoda na ulici bez aut. Jeho letošním heslem je „Čistý vzduch všem“, téma, které se týká obyvatel většiny měst.

V České republice se do kampaně zapojí 87 měst, tím se v Evropě řadíme na 4. místo co do počtu měst. V 15 městech bude jeden den MHD zdarma. Kampaň Evropský týden mobility letos podpoří také Kraj Vysočina a Zlínský kraj.

Na evropské stránky kampaně se zatím přihlásilo 36 zemí a dochází zde k zajímavému posunu – kampaň se stává celosvětovou, protože se do ní zapojuje stále více států z jiných kontinentů (doposud je přihlášeno 28 zemí z Evropy a osm z jiných kontinentů – Brazílie, Kanada, Kolumbie, Ekvádor, Japonsko, Jižní Korea, Tchaj-wan a Thajsko). Celkem se zatím kampaně účastní 1580 měst (ale toto číslo se bude ještě měnit).

V Havířově se v úterý mohou lidé vydat na „Spanilou jízdu“  v maskách na jakémkoliv dopravním prostředku. V Hroznové Lhotě vyhlásí literární soutěž o báseň na téma „Čistý vzduch všem“. V Kralupech nad Vltavou čeká děti ekologická výchova zábavnou formou, pak mohou malovat na chodník a soutěžit v jízdě na koloběžkách, na kolech event. kolečkových bruslích.

V Praze zájemci pojedou vlakem nově otevřenými tunely Nového spojení a od úterý do pátku si lidé mohou vyzkoušet cesty do práce na kole z Radotína, Zbraslavi, Hájů a Sedlce. Cílem akce je upozornit Pražany na existující cyklostezky, které umožňují pohodlné každodenní dojíždění do práce na kole. V Praze se také koná celotýdenní série aktivit pod heslem Zažít město jinak, kterou pořádá platforma Auto*Mat, Den bez aut tu vyvrcholí již tradiční cyklojízdou, na které se loni sešlo bezmála 1300 cyklistů. V Ústí nad Labem zahájí Evropský týden mobility Jízdou labskou soutěskou, na kole či na in-linech.

Na webových stránkách MŽP najdete programy jednotlivých měst podle krajů, podle dnů i podle abecedy. Pro bližší informaci z měst se můžete obrátit přímo na místní koordinátory kampaně.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů