Čtvrtek, 28. března 2024

Řebíček najal "tajné" právníky

Řebíček najal "tajné" právníky

- Ministerstvo dopravy tají, na co si najalo čtyři přestižní a nákladné právnické kanceláře

Čtyři úspěšné a prestižní advokátní kanceláře už více než rok pracují pro ministerstvo dopravy. Předpokládaná cena zakázky: 450 milionů.

Když se ale zeptáte, co konkrétně tihle špičkoví právníci pro úřad Aleše Řebíčka dělají, dostanete jen obecné odpovědi. Třeba že ministerstvo a Ředitelství silnic a dálnic zastupují ve věcech, týkajících se dopravy.

Ministerstvo i advokáti tvrdí, že jde o citlivé věci, a proto nemohou říct nic bližšího. Problémem je, že přístup ministerstva naráží na zákon o svobodném přístupu k informacím. Podle něj smí každý vědět, co dělá úřad s veřejnými penězi.

Ekologické sdružení Děti země si před časem vyžádalo od ministerstva kopii smluv s těmito advokátními kancelářemi. Jde o čtyřku Weil, Gotshal & Manges; Jansta, Kostka & spol.; AK Kříž Bělina; AK Hartman, Jelínek, Fráněk a partneři. Úřad sice 36 smluv poslal, ovšem se začerněnou pasáží o tom, na co přesně si je ministerstvo najalo.

Ministerstvo se brání: kdyby zveřejnilo celé smlouvy, protistrany by prý z nich mohly vyčíst, co chystá, a úřad by kvůli tomu mohl prohrát spor, který by poškodil celou Českou republiku, tvrdí mluvčí Karel Hanzelka.

Advokáti v utajení

Znalci zákona o přístupu k informacím mají jiný názor. "Nevidím tam důvod pro utajování částí smlouvy," potvrzuje advokát Vladimír Štol, který je spoluautorem knih o tomto zákonu. Přidává se i autor zákona Oldřich Kužílek. "Nesmysl, takový důvod k odepření informací prostě neexistuje, zákon ho nezná," říká.

Advokátní kanceláře nevidí na "utajení" nic zvláštního. "Proti svobodnému přístupu k informacím stojí ústavní právo na obhajobu. Když jde stát do sporu, ve kterém se jedná o velké peníze, tak nemůže odkrýt karty," tvrdí Karel Muzikář z Weil, Gotshal & Manges.

Přesto zůstává otázkou, co pro stát tak důležitého je ve smlouvách obsaženo. Jistou odpověď nabízí samo ministerstvo. Kdyby prý poskytlo celé texty smluv, těžili by z toho právě ekologové, kteří vedou se státem spory o trasy nových úseků dálnic. Právě Děti země vytrvale napadají rozhodnutí úřadů, které povolují stavby dálnic. A někdy se jim podaří práce zablokovat.

Ekologové se teď chtějí proti začernění smluv odvolat k ministrovi. Tomu v takových případech radí takzvaná rozkladová komise, v níž ovšem rovněž sedí někteří právníci, o nichž je řeč.

Drazí právníci

Už když ministerstvo ohlásilo, že chce spolupracovat se špičkovými právníky, vyvolalo to rozporuplné reakce. Když totiž do funkce nastoupil Řebíček, mělo ministerstvo v plánu sestavit vlastní tým kvalitních právníků, aby úřad ušetřil za služby těch externích.

Ministerstvo se ale brání, že nejde o zakázku na práce v hodnotě 450 milionů. Prý jde o částku orientační a je možné, že když bude méně sporů a konzultací, zaplatí ministerstvo právníkům mnohem méně.

AUTOR: Vojtěch Blažek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů