Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Po 16ti letech výstavby byla dokončena počáteční fáze budování vodního díla Tři soutěsky na řece Jangc?. Novinářům to ve městě Yichang v provincii Hubej sdělil zástupce ředitele Úřadu pro správu vodního díla Tři soutěsky na řece Jangc?.
Podle infomací probíhala přípravná práce první etapy od roku 1992. Do srpna roku 2008 už skončily všechny projekty prvního plánu bez zpomalování výstavy zvedáním lodí na vodní dílo Tři soutěsky na řece Jangc?.

Stanice MTV launchovala globální marketingovou kampaň atakující greenwashing (vědomé matení konzumentů o přínosech firem ekologii). Skládá se ze série čtyř klipů a pěti krátkých filmů. V jednom z nich provází diváky animovaná postava zpívající "green song". Nabádá diváky k tomu, aby se nezaplétali do falešného "natírání firem sebe samých na zeleno" a aby místo toho zapojili skutečnou ekologii do svého každodenního života. "Song lidi žádá, aby sami udělali něco málo pro životní prostředí, třeba tím, že vypnou světla, počítač nebo televizi," říká Sean Thompson, kreativní ředitel agentury 180 Amsterdam, která vytvořila jeden ze spotů. Videa budou vysílána napříč globální sítí MTV, na 165 kanálech ve 162 zemích.

V Sankt Peterburgu se plánuje výstavba specializovaného technoparku, jehož „profil“ bude recyklace odpadu. Jedná se o pilotní projekt, roční obrat technoparku se odhaduje na cca 300 milionů EURO, zpracováno zde bude cca 100 tis. tun odpadu. Dle slov výkonného ředitele petrohradské Asociace recyklace, pana Vyačeslava Prochorova, se bude jednat o jeden ze stěžejních projektů v tomto regionu. V současné době se hledá optimální lokalita pro rozmístění recyklačních kapacit, zřejmě bude vybrána jedna z již existujících na teritoriu Petrohradu průmyslových zón. Pro informaci: v Sankt Peterburgu se ročně „vyprodukují“ cca 4 miliony tun odpadu.

Ve dnech 15., 16. a 17. září 2008 se ve středočeských městech Kladno, Beroun a Rakovník budou konat tzv. odpadové olympiády základních škol. V rámci soutěží budou děti, mimo jiné, vyrábět přímo na náměstích plastové obludy z PET lahví nebo sešlapávat plastové lahve na čas. Akce se konají v rámci kampaně na podporu třídění a recyklace odpadů ve Středočeském kraji a jejich účelem je zábavnou a zdravě soutěživou formou přiblížit dětem i dospělým téma ekologické likvidace odpadů.

Ministerstvo životního prostředí, jehož šéf Martin Bursík prosazuje ve vládě regulaci kamionové dopravy, schválilo projekt, který do Zábřehu na Šumpersku přivede každý měsíc tři až čtyři tisíce kamionů. Bursíkův úřad totiž letos v březnu vydal kladné stanovisko k záměru společnosti Wanemi, která chce v Zábřehu postavit továrnu na výrobu celulózy. A ta pro svůj provoz počítá s tím, že suroviny i produkci bude převážet nejméně sto čtrnáct kamionů denně. Výhradně s kamiony počítá projekt například při dovozu dřevní štěpky, které továrna spotřebuje 190 tisíc tun ročně. Příliv kamionů do města a jeho okolí ministerstvo toleruje, přestože Zábřeh leží na hlavním železničním koridoru a přímo do areálu průmyslové zóny vede vlečka. Ministerstvo životního prostředí i samotná Strana zelených přitom opakovaně deklarují, že jednou z priorit jejich politiky je zvětšit podíl nákladní železniční dopravy na úkor kamionů.

Českokrumlovsko - Již třináctý ročník Čištění Vltavy 2008 se konal třináctého září na závěr vodácké sezony.
Dvě stovky dobrovolníků v sobotu zbavily Vltavu odpadků a harampádí v úseku od Vyššího Brodu po Boršov nad Vltavou.
Na téměř sedmdesáti kilometrech naplnili osm set pytlů odpadem z řeky a jejího okolí. Odpad tvořily převážně PET lahve. Čističi měli podél řeky k dispozici patnáct kontejnerů. Akci každoročné pořádá Sdružení pro Vltavu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů