Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hlavní téma strojírenského veletrhu - ekologie

Hlavní téma strojírenského veletrhu - ekologie

- Letos se koná již jubilejní 50. ročník strojírenského veletrhu v Brně

- O účast na něm mají zájem stovky zahraničních firem, hlavně z Německa

Dva tisíce vystavovatelů ze třiceti zemí, ministři české vlády v čele s premiérem Mirkem Topolánkem, odpolední návštěva prezidenta Václava Klause a minimum návštěvníků kvůli deštivému počasí - tak vypadal včerejší první den 50. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

První poválečná strojírenská výstava v Brně se konala v roce 1955. K vidění byla plejáda strojů od linky na zpracování tabáku až po vrtné soupravy naftařů, nechyběly ani těžké obráběcí stroje. Veřejnosti se tu poprvé představil i legendární Pionýr, premiéru zde měl například i prototyp Tatry 603, Škoda 440 i nový popelářský vůz z brandýských strojíren. Z domácích spotřebičů v něm Kovotechna představila svoji novinku, troubu s časovým vypínačem, a strašnická Tesla se pochlubila svým prototypem televize Tesla 4202 A s úhlopříčkou 36 centimetrů, která o třetinu předčila dosavadní přístroje.

V dalších ročnících se v Brně představily nové modely praček, sektorová kuchyně, dálnopis, revoluční linka na výrobu špekáčků či první řepný kombajn.

První skutečně mezinárodní strojírenský veletrh se pak konal v roce 1959. Půldruhého milionu návštěvníků tehdy obdivovalo elektronické stopky, legendární trojkolku Velorex či kapesní rádio.

"Podniky zahraničního obchodu tehdy sjednaly zakázky za více než pět miliard korun. O pokračování strojírenských veletrhů pak už nebylo pochyb," uvedl generální ředitel firmy Veletrhy Brno Jiří Škrla.

Dnešní veletrh je mnohem civilnější a profesionálnější. Proto o něm Brňané mimo výstaviště ani nevědí. Přitom se zde vystavují skutečně špičkové technologie, odpovídající světovým trendům, tedy elektronice a ekologii. Nejsou to už žádné lidsky pochopitelné linky na prefabrikaci špekáčků, ale technologie srozumitelné jen úzkým okruhům specialistů. Jde třeba o převodovku pro pohon slunečních elektráren italské firmy Bonfiglioli, software na ochranu software číslicově řízených strojů německé firmy Eckelmann, speciální kabely pro větrné elektrárny německé společnosti U.I.Lapp, plnicí stanice na stlačený zemní plyn výrobce Vítkovice cylinders, plně elektronická stavědla pro železniční dopravu od české společnosti AŽD Praha či zcela nový zplynovací kotel na dřevěné brikety české firmy Atmos.

Řadu těchto novinek v Brně vystavují zahraniční společnosti, jen z Německa jich do Brna přijely tři stovky. Stovky firem přijely i ze Slovenska, Itálie a Rakouska, rozsáhlé expozice mají v Brně firmy z Číny, Tchaj-wanu, Ruska, Španělska či Francie.

Cíl účasti zahraničních firem je zřejmý - najít nové trhy. O to se pokoušejí i české společnosti. Jejich snahu ale podle Jaroslava Míla, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy, podrývají tři skutečnosti.

"V prvé řadě je to růst mezd a zcela nevyhovující zákoník práce. Na druhém místě jsou vysoké ceny energií a nevyhovující environmentální legislativa. A v neposlední řadě snižuje akceschopnost českých podniků rozkolísaný kurz české koruny," řekl Míl.

AUTOR: Vladimír Kaláb
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů