Sobota, 20. dubna 2024

Evropský týden mobility 2008 byl úspěšný, i když počasí příliš nepřálo

Evropský týden mobility 2008 byl úspěšný, i když počasí příliš nepřálo

Pondělkem v ČR a v celé Evropě skončila kampaň Evropský týden mobility, která chtěla obyvatelům měst připomenout, že to jde i jinak, bez aut.

Letošní motto kampaně „Čistý vzduch všem“ symbolizovalo současný problém měst – znečištěné ovzduší (ve dvou třetinách evropských měst se překračují normy v kvalitě ovzduší) a jeho vliv na lidské zdraví. Vzhledem k tomu, že se na znečištění ovzduší ve městech podílí hlavně doprava, je nutné najít způsoby, jak snížit emise a z měst vytvořit příjemné místo pro život. Tato osvětová kampaň nabízí občanům nenásilnou formou cestu, jak dopravní zatížení ve městech řešit.

V Praze organizoval magistrát Evropský den bez aut v neděli 21. září na uzavřeném Smetanově nábřeží a na náměstí Jana Palacha. Odtud pak v 15.00 vyrazil peloton více než tří tisíc cyklistů na Velkou podzimní cyklojízdu za lepší podmínky pro cyklistickou dopravu v hlavním městě. Trasa vedla centrem města po magistrále a přes Nuselský most – po tu dobu byla i zde zastavena automobilová doprava.

V pondělí 22. září se klimatoložka a moderátorka počasí ČT Taťána Míková zúčastnila Evropského dne bez aut v Semicích, kde besedovala s občany a s dětmi ze ZŠ. Paní Míková je členskou mezinárodní sítě Climate Broadcasters Network. Tato síť informuje prostřednictvím známých osobností z televize veřejnost jednotlivých států o problematice klimatických změn a ochraně klimatu.

V České republice se do kampaně Evropský týden mobility zapojilo 90 měst, v celkovém počtu je tak ČR na pátém místě (po Rakousku – 378 měst, Španělsku – 321 měst, Francii – 180 měst a Rumunsku – 107 měst).

V celé Evropě se kampaně účastnilo nakonec 1781 měst. Vedle členských států EU (vyjma Dánska, Estonska a Malty) se  akce zúčastnily i Albánie, Chorvatsko, Island, Kosovo, Makedonie, Norsko, Srbsko a Švýcarsko, zatímco na dalších kontinentech to byly Brazílie, Ekvádor,  Japonsko, Jižní Korea, Kanada, Kolumbie, Thajsko a Tchaj-wan (celkem 39 zemí).

Evropský týden mobility je celoevropská osvětová kampaň. Na webových stránkách MŽP najdete i dnes programy jednotlivých měst podle krajů, podle dnů i podle abecedy.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů