Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropský parlament bude mít brzy řešení, z čeho zaplatit zařízení, která umožňují zachycování a ukládání emisí oxidu uhličitého. Proces zachycování a ukládání emisí CO2 (CCS) je bohužel velmi finančně náročný a snižuje účinnost tepelných elektráren až od 20%. EU se snaží podporovat snižování vypouštěných emisi CO2, a to v rámci projektu výstavby nových 10-12 elektráren, které budou šetrné k životnímu prostředí. Další alternativou je částečné financování z povolenek systému EU-ETS.

Komise prezentuje výsledky „zdravotní kontroly“ 321 evropských měst
Komise provedla průzkum ohledně 420 000 různých statistických informací zaměřených na největší současné problémy - stárnutí populace, imigrace, bydlení a životní prostředí. Monitoring umožní lepší zacílení investic pro podporu regionů a poskytne také určitý žebříček pro evaluaci měst dle určitých kriterií. Populace měst, jež byla předmětem auditu, pokrývá více než 25% evropské populace a sčítá 120 milionů obyvatel.

Největší petici, kterou kdy pamatuje pardubický region, v úterý ukončili organizátoři akce Stop spalovně v Rybitví. Stejnojmennému občanskému sdružení se podařilo získat od jara letošního roku do včerejška desítky tisíc podpisů. A s tlakem proti kontroverzní stavbě nekončí, zapojili do něj dokonce politiky na celorepublikové úrovni. Ve středu budou sociálně demokratičtí poslanci z Pardubic interpelovat ve věci projektu spalovny nebezpečných odpadů předsedu vlády a jeho dva ministry.

Třetí místo v soutěži O ekologicky nejpříznivější provoz úřadu/instituce v Jihomoravském kraji za rok 2008 získal Úřad městyse Prosiměřice. Cílem soutěže, kterou již třetím rokem vyhlašuje Kraj, je propagace a podpora ekologicky příznivého chování úřadů a institucí veřejné správy. V praxi to znamená, že úřad například třídí odpad, používá recyklovaný papír, podporuje používání ekologických čistících prostředků nebo cyklodopravu zaměstnanců. Letos se soutěže zúčastnilo šestatřicet úřadů a institucí.

Lidé v Česku si zřejmě zanedlouho nebudou moci přivydělávat prodejem určitých druhů kovového odpadu ve sběrnách surovin.
Rozhodla o tom včera Poslanecká sněmovna, když prosadila svou verzi novely zákona o odpadech s cílem ztížit život zlodějům kovů a železného šrotu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů