Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dýmající komíny uhelných elektráren, které vypouštějí do vzduchu emise CO2 , mohou být už brzy minulostí. Německým badatelům se totiž podařilo vyvinout techniku užívající při spalování uhlí vysokoteplotní membránu. Výsledkem je naprosto čistý kyslík. Výzkum provádí Technická univerzita Severního Porýní-Vestfálska v Cáchách ve spolupráci s firmami E.ON a RWE Power. Dokončila už první fázi, jejímž cílem bylo vyvinout technologii spalování uhlí, která by prakticky vyloučila emise CO2.
Nyní nastoupí druhá etapa výzkumu. Když dopadne dobře, dá se očekávat, že by se tato technologie mohla ve velkém měřítku rozšířit okolo roku 2020.

Zástupci podnikatelů představili výsledky studie, která mapuje možné důsledky zavedení aukcí emisních povolenek. Návrh Komise na úpravu mechanismu obchodování s emisními povolenkami po roce počítá s opuštěním systému, kdy měly evropské podniky právo na určitý počet povolenek zdarma podle toho, kolik emisí vypouštěly v předchozích letech. Tento model chce Komise od roku 2013 postupně opustit a přejít na aukce povolenek, což předpokládá, že žádný velký emitent by nedostával povolenky zdarma, ale musel by si je nakoupit za aktuální tržní cenu. Nicméně pracovní dokument francouzského předsednictví hovoří o možných výjimkách pro určitá odvětví.

Rozvoj ekologické energetiky by mohl ve světě do roku 2030 vytvořit 20 miliónů pracovních příležitostí. Nyní alternativní energetika ve světě zaměstnává zhruba 2,3 miliónu lidí, z toho v biopalivech zhruba polovinu. Uvedla to ve čtvrtek Organizace spojených národů ve studii Green Jobs.
Rychlost vytváření nových pracovních příležitostí bude záviset na tom, jak se jednotlivé státy a politika jejich vlád postaví k potřebě snižovat emise skleníkových plynů.
Svou roli sehraje i přesměrování dotací od ropného průmyslu a plynárenství do výroby energie z větru, slunečních paprsků a zemského tepla.
„Pokud se nepřeměníme v ekonomiku s nízkými emisemi uhlíku, propásneme velkou příležitost získat rychle milióny nových pracovních míst," uvedl ředitel Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) Achim Steiner. Nová místa podle něj vzniknou i za situace, kdy se svět na novém snižování emisí nedohodne.

V aktualizovaném návrhu Programu údržby a rozvoje Pardubického kraje činí nejvyšší podíl oblast dopravy. Kromě již zahájených staveb se jedná se například o modernizaci silnic II/340 ze Seče do Běstviny a dalších komunikací. Z dalších akcí v jiných oblastech je počítáno například s dokončením sanace skládky chemického odpadu v Lukavici. Řada akcí bude kromě rozpočtu Pardubického kraje financována z evropských fondů včetně státního rozpočtu.

Chráněné území Bejkovna u Petrovic na Klatovsku se stalo přírodní památkou. O jejím zřízení rozhodl Plzeňský kraj. Jedná se o slatinné louky s výskytem zvláště chráněných a ohrožených rostlin. Krajští radní na svém posledním zasedání schválili přesné geometrické zaměření celého území, jak potvrzuje mluvčí plzeňského hejtmanství Jana Filípková
Hlavní důvodem zřízení jakékoli přírodní památky je především ochrana určitého přírodního fenoménu nebo významné lokality ohroženého druhu. Většinou se jedná o území menší rozlohy.

Nabídka platí především pro školy, zdravotnická zařízení, ústavy sociální péče, domovy pro seniory či knihovny. Jedná se o sady kovových (90 litrů) nebo plastových (40 a 70 litrů) barevných nádob na vytříděný odpad nebo dále stojany na pytle ke sbírání plastu, papíru, skla či nápojových kartonů v provedení podle výběru z nabídky. Součástí nabídky jsou i kompostéry na 390 litrů. Nádoby a ostatní materiál pořídilo Ministerstvo životního prostředí. Distribuci zajišťuje Karlovarský kraj. Bližší informace získají zájemci na Krajském úřadu Karlovarského kraje. Kontaktním místem je odbor životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů