Čtvrtek, 25. dubna 2024

Chrysler bude vyrábět ekologická auta

Chrysler bude vyrábět ekologická auta

Praha - Americká automobilka Chrysler, které z hlediska prodeje patří ve světě čtvrté místo, se pustí do výroby ekologických vozů.

Své nejznámější značky Dodge, Jeep Wrangler a Chrysler minivan kompletně vybaví elektromotory, které se budou nabíjet běžnou zásuvkou a na jedno „natankování“ ujedou téměř sedmdesát kilometrů. Zhruba po této vzdálenosti se ale zapne malý spalovací motor, který bude napájet baterii. Společnost přitom uvádí, že vozy zdolají na třicet litrů benzinu více než 600 kilometrů.

„Náš průmysl je v současnosti v obrovském útlumu. Ekonomická krize na nás doléhá jako nikdy před tím. Náklady na výrobu rostou, poptávka po nových autech naopak klesá. Věřím, že výroba ekologicky šetrných vozů nám pomůže vrátit vše do normálu,“ řekl agentuře Reuters šéf Chrysleru Bob Nardelli. Detaily o elektromobilech ale zatím úzkostlivě tají.

Dosud například není jasné, kolik budou jednotlivé typy aut stát a na jakém trhu se objeví nejdříve. Podle odborníků by první vozy mohly z výrobních linek Chrysleru sjet za necelé dva roky. V roce 2010 začne prodávat automobily na alternativní pohon i světová jednička General Motors. Společnost nedávno představila vůz Chevrolet Volt, který bude mít pod kapotou rovněž elektromotor a na jedno dobití ujede přes šedesát kilometrů. Jeho cena se bude pohybovat kolem 30 tisíc dolarů, což je při současném kurzu přes půl milionu korun.

Japonci vyvinuli vodíkový pohon

Pozadu nejsou ani japonské automobilky. Japonská Toyota před dvěma měsíci vyvinula motor s vodíkovým pohonem.

Na tento druh alternativního paliva jezdí již některé vozy Hondy – její poslední model zvládne ujet na jedno natankování až šest set kilometrů. A japonská „trojka“ na automobilovém trhu Nissan začne s výrobou elektromotorů již za necelý rok.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů