Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Švédská automobilka Volvo po vzoru ostatních konkurentů zavádí subbrand pro úsporné a ekologické vozy. Řada DRIVe bude uvedena na pařížském automobilovém veletrhu tento týden třemi modely - C30, sedanem S40 a kombi V50. Vozy s emisemi CO2 do 120 g/km ponesou na kapotách vedle loga "Volvo" emblém "DRIVe".

Druhou vlnu komunikační kampaně "Cokoliv Kamkoliv" spustila společnost ČD Cargo. Série vizuálů, které na rozdíl od první vlny akcentují i přednosti služeb ČD Cargo, se objeví v outdooru, printu a na letácích. Tři vizuály obsahují nové claimy: Ekologicky pravidelně, Moderně efektivně, Spolehlivě bezpečně. Cílovou skupinou jsou top manažeři a odborná i široká veřejnost. Kampaň vytvořila společnost Railreklam.

Není to tak dávno, co se dodavatelé i obchodníci ušklíbali nad ekologickými produkty, avšak podle ankety mezi obchodníky, kterou uspořádala společnost GE Money, v současnosti již tři čtvrtiny českých obchodníků nabízejí zákazníkům ekologické a jiné alternativní výrobky. Přes 90 % obchodníků navíc již zahrnulo některé ekologicky šetrné principy do své firemní strategie. Významnými distributory ekologických produktů jsou supermarkety a hypermarkety, které dnes již běžně nabízejí biopotraviny. Přestože je nabídka tohoto zboží výrazně širší než v minulosti, pro obchodníky se stále jedná spíše o doplňkový prodej. "Za poslední dva roky se poptávka po tomto typu produktů výrazně zvýšila. V celkových tržbách je však podíl biovýrobků stále poměrně nízký," tvrdí Libor Kytýr ze společnosti Ahold (Albert a Hypernova).Podobně roste podíl tzv. Fair Trade zboží, kdy je malým výrobcům ze zemí třetího světa zaručena adekvátní cena výkupu.

Při nezbytném archeologickém průzkumu na skládce v Mutěnicích, kde se zpevňují plochy, se archeologům podařily najít nečekané prehistorické objevy. V tmavé jámě, která se výrazně lišila od okolní žluté spraše, se podařilo nalézt sice malý, leč významný soubor keramiky. „Zlomky keramických nádob je možné datovat do období přelomu mladší a pozdní doby kamenné, kdy zde sídlil lid s moravskou malovanou keramikou, a to do doby před šesti tisíci lety,“ uvádí archeolog František Kostrouch na webu Masarykova muzea. V blízkém okolí se doklady osídlení dosud nepodařilo najít, proto mají archeologové před sebou zcela novou lokalitu.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů