Čtvrtek, 25. dubna 2024

Slavnostní otevření nových „Škol pro udržitelný život“

Slavnostní otevření nových „Škol pro udržitelný život“

Brno, Liberec, Hradec Králové (30. září 2008) – Z iniciativy žáků a učitelů škol jsou v těchto dnech slavnostně představena veřejnosti tři nově upravená prostranství. Všechny realizace jsou součástí dlouhodobého programu Škola pro udržitelný život, který napomáhá vzdělávání v oblasti udržitelného rozvoje a podporuje aktivní zapojování veřejnosti do péče o životní prostředí a obnovu veřejných prostor v obcích. Program společně vyhlašují Nadace Partnerství a Středisko ekologické výchovy Sever, jeho generálním partnerem je společnost Toyota.

V pátek 26. září pomohli zaměstnanci Toyoty Motor Czech spol. s r.o. v čele s prezidentem Tsutomu Otsubo zlepšit kvalitu veřejných prostranství v okolí dvou Libereckých škol: Základní školy Na Perštýně a Střední odborné školy Jablonecká. Společnými silami odpracovali dohromady 250 dobrovolnických hodin. Díky nim má teď škola novou bezpečnostní dopadovou plochu kolem herních prvků, chodník a čerstvě natřené ploty.

V Machově na Broumovsku naplánovali a realizovali žáci místní základní školy úpravu městského parku spojenou s odstraněním nevhodných a výsadbou nových dřevin. Slavnostní otevření parku spojené

s představením nových slunečních hodin proběhlo za účasti představitelů města v sobotu 28. září. Škola je v rozvoji činností propojujících praktickou výchovu pro udržitelný život s vyučováním dlouhodobě aktivní - pod vedením ředitelky školy Heleny Martincové dokončila letos úspěšně již čtvrtý projekt.

Ve středu 1. října bude v 15 hodin slavnostně otevřen dalšího projektu, tentokrát v Železném Brodě. Zdejší mateřská škola se rozhodla obnovit svou zahradu a zpřístupnit ji také maminkám a dětem, které ještě mateřskou školu nenavštěvují. Zájem projevily i matky z blízké romské komunity.

 „Škola pro udržitelný život prohlubuje spolupráci mezi učiteli, žáky, obcí a místními obyvateli a firmami. Obsah projektů se poměrně různí a sahá od výsadeb stromů, přes úspory energií a zachování místního dědictví, až k recyklaci odpadů. Úlohu iniciátora však vždy hraje místní škola a její žáci“, uvedl Michal Veselý z Nadace Partnerství, která je národním koordinátorem programu. Celkem se do programu v letošním roce přihlásilo 47 škol. Podpořeno bylo 26 projektů celkovou finanční částkou přesahující 1,5 milionů korun.  Obdobný projekt probíhá i v Polsku a ve Velké Británii.

Naše partnerství v programu Škola pro udržitelný život běží již pátým rokem. Za tuto dobu se ve spolupráci s žáky, učiteli a občany podařilo zlepšit okolí nejedné školy a obce. Těšíme se na spolupráci i v dalších letech a věříme, že se nám podaří zvelebit další místa v České republice. Velmi mne potěšila nesmírná aktivita všech zúčastněných stran v tomto programu a vážím si toho“, uvedl Tsutomu Otsubo, prezident Toyoty Motor Czech spol. s r.o.

Kontakt:

Michal Veselý, Nadace Partnerství, tel: 515 903 136, e-mail: michal.vesely@nap.cz

Hana Poláková, MŠ Průmyslová 832, Železný Brod,  tel: 483 389 229, e-mail: spec.mszb@volny.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů