Čtvrtek, 25. dubna 2024

Fiat útočí na rodiny i na ekologické myšlení

Fiat útočí na rodiny i na ekologické myšlení
V první řadě ekologická řada fiatů, v té druhé dodávka pro rodiny a ostrá pětistovka od Abarthu.

Snahy ekologických aktivistů v lavicích Evropského parlamentu přivádějí automobilky k nejsnazšímu řešení, jak vyslyšet jejich požadavky. Vytvářejí „ekologičtější“ verze svých modelů. To se vezme nejúspornější motor, spojí se se šestistupňovou převodovkou s velmi dlouhými převody, aby akcelerace byla co nejlínější, zato spotřeba při měření co možná nejnižší, a přidají se pneumatiky s co nejmenším valivým odporem. Co komu záleží na tom, že zároveň poskytují autu méně trakce, takže jsou v důsledku méně bezpečné. Jediným přínosem bývá systém stop-start, který vypíná motor při stání na semaforech.

Fiat se zapojil do hry spolu s dalšími automobilkami a výsledkem je model 500 Pur-O2, jehož benzinová dvanáctistovka vyprodukuje 115 gramů oxidu uhličitého na kilometr a obdobné zlepšení lze čekat i od modelů Bravo a Croma označených kyslíkovou zkratkou.

Fiat Qubo je dodávkou pro rodinný život.Novinkou na stánku bude Fiorino Qubo, která je dodávkou adaptovanou pro rodinné potřeby podobně jako Citroën Nemo či Peugeot Bipper, s nimiž sdílí podvozek.

Pozornost ke stánku na autosalonu by však měl přitáhnout spíš 500 Abarth Esseesse, dosud nejvýkonnější vyrobená verze pětistovky se čtrnáctistovkou produkující 182 koní.

Foto: Fiat

Zdroj: http://www.tyden.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů